2 Ocak 2013 Konumuz Şişecam Direnişi Konuklarımız Direnişteki Şişecam İşçileri

Direnişteki Şişecam İşçileri Açık Radyo Emeğin Gündemi Programında


Şişecam işçileri 29 Aralık tarihinde, çalıştıkları Topkapı'daki Şişecam fabrikasını işgal ettiler. Yeni yıla direnişle girmek zorunda bırakıldılar.
İşçilerin direnişinin nedeni, onyıllardır emek verdikleri fabrikalarının Eskişehir'e taşınması sırasında kendilerine dayatılan koşullar. İşveren, şu an 2.000 liradan başlayan maaşlarla çalışan işçilerden, asgari ücretle çalışmayı kabul edenlerinin Eskişehir'de çalışmak için başvurmasını istemiş.
İşçiler Şişecam'ın büyüdüğü ve başka il ve ülkelerde de fabrikalar açtığı bir süreçte kendilerine dayatılan olumsuz koşulların kabul edilemeyeceğini, bu dayatmalara karşı direneceklerini söylüyorlar.


Şişecam'ın Topkapı'daki tesisinde 522 çalışan var. Bunların 420'si Kristal İş Sendikası'na kayıtlı işçi statüsünde. Fabrikanın taşınması ve işçilerin kabul edemeyecekleri koşulların dayatılması aynı zamanda sendikanın da yeni fabrikada tasfiyesi demek.


Şişecam direnişine destek vermek isteyenler işçilerin işgal ettiği Davutpaşa/Topkapı'daki Anadolu Cam Sanayii üretim tesislerini ziyaret edebilirler. İşçiler Şişecam Direnişi isimli bir facebook sayfasına sahip. Direnişe dair haberler buradan takip edilebilir.
İşçilerin kendi sorunlarını, kendi süreçlerini kendi ağızlarından anlattıkları yalın sohbet aşağıdadır:



Yorumlar