DHL işçileriyle ilgili olarak HAK İŞ'e "sendika karşıtlığından ve işverenle işbirliğinden vazgeç" çağrısı


Direnişte olan DHL işçilerini daha önce bir programımızda konuk olarak ağırlamıştık. DHL firmasında TÜMTİS de sendikalaşma çabalarını yoğun olarak sürdürmekteydi. Bu süreçte HAK İŞ'in takındığı tavra ilişkin küresel sendikalardan bir açıklama yapıldı ve HAK İŞ'in tavrı "sendika karşıtı" olarak nitelendirilerek eleştirildi.

TÜMTİS'in bize ulaştırdığı açıklamayı, dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:





KÜRESEL SENDİKALARDAN HAK-İŞ’E UYARI: 
SENDİKA KARŞITI KAMPANYA VE İŞVEREN İŞBİRLİĞİNDEN VAZGEÇ!

Küresel Sendikalar Konseyi (KSK), sendikal örgütlenmede yetki alma aşamasına geldiğimiz DHL’de çeşitli oyunlara başvuran işveren ve Hak-İş’i sendika karşıtı tutumundan vazgeçmeye çağırdı. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’a hitaben kaleme alınan mektupta, “Resmi olarak Hak-İş’in bu sendika karşıtı kampanyadaki işbirliğini derhal bırakmasını talep ediyor. En kısa zamanda sizden bunun teminatını vermenizi bekliyoruz” denildi.

Aralarında ITUC, TUAC ve Küresel Sendikalar Federasyonu temsilcilerinin bulunduğu Küresel Sendikalar Konseyi, geçtiğimiz Çarşamba günü İsviçre’de toplandı. Türkiye’de sendikal hakların durumu konusunun ele alındığı toplantıda, Hak-İş’in bazı küresel sendikalara gönderdiği mektubu da değerlendirildi ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’a cevaben bir mektup kaleme alındı.
Hak-İş’in sendikamız karşıtı ve işveren yanlısı tutumunun “acil önüne geçilmesi gereken bir vaka”  olarak değerlendirildiği mektupta şöyle denildi: “Herhangi bir sendikal organizasyonun böyle işverenin sponsorluğunda devam eden bir eyleme masumane katılımı dahi gerçek bir sendika olarak temel güvenilirliğine gölge düşürecektir. Hak-İş’in tehdit edilen işçileri üye olarak açıkça ve görünür şekilde kabul ediyor olmasındaki karışıklık işçi haklarının gerçek temsilcisi olarak davranma kabiliyeti üzerinde ciddi şüpheler uyandırıyor.”

UNI ve ITF DE UYARDI:
SENDİKASIZLAŞTIRMA SUÇUNA ORTAK OLMA

Öte yandan, Küresel sendikalar da Hak-İş’i sendikasızlaştırma suçuna ortak olmaması konusunda uyardı. Küresel sendika federasyonları ITF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) ve UNI Küresel Sendikası, DHL ‘de sendikalaşma çabalarını önleme girişimi içinde bir piyon olarak kullanılabileceği tehlikesine karşı Hak-İş’i uyardı.

İki küresel sendika, şirketin işçilerini, Hak-İş tarafından kurulmuş olan yeni Taşıma-İş sendikasına zorla üye yapma girişimlerine ilişkin Hak-İş’i uyaran bir mektup yayımladı. Mektupta şöyle denildi:  “Aşağıda imzası bulunan küresel sendikal örgütler, Hak-İş’ten, resmi olarak bu sendika karşıtı kampanyada işbirliği yapmaktan derhal vazgeçmesini istemektedirler; bize, sizin için en uygun zamanda, bu konuda vereceğiniz güvenceleri sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Küresel Sendikalar Konseyi’nin
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’a hitaben kaleme aldığı mektubun tam metnini gönderiyoruz.
Ayrıca: ITF ve UNI Küresel Sendikası tarafından mektup hakkında basına gönderilen açıklamaya bu bağlantıdan erişebilirsiniz:
http://www.itfglobal.org/press-area/index.cfm/pressdetail/8411

24 Ocak 2013
Sayın Mahmut Arslan
Dün İsviçre, Nyon’da gerçekleştirilen Küresel Sendikalar Konseyi toplantısında Türkiye’de sendikal hakların durumu konusunda detaylı bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmelere ITUC, TUAC ve Küresel Sendikalar Federasyonları temsilcileri katıldı.

Görüşmeler esnasında 18 Ocak 2013 tarihinde Hak-İş’in birkaç küresel sendikaya Türk-İş üyeleri ile aralarındaki anlaşmazlıkların anlatıldığı bir bilgilendirme gönderildiği belirlendi. Diğer vakaların yanında, bu mektuplarda Tümtis Sendikası’nın DHL’de devam eden kampanyasından da bahsediliyor.
Toplantının katılımcıları, ITF üyesi Tümtis’in sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarılan 23 üyesine destek için ITF ve UNI’nin ortak yürüttüğü kampanyadan hali hazırda haberdardılar. DHL işçilere karşı sendika karşı bir kampanya başlattı ve Tümtis’in örgütlenme çalışmalarını engellemeye çalışıyor. Temmuz ayından bu yana ITF ve UNI uzun zamandır ITF üyesi olan Tümtis Sendikası ile birlikte sorunu çözmek ve işçilerin haklarını garanti altına almak için birlikte çalışıyor.

Ancak- eminim sizin de bildiğiniz gibi- DHL Türkiye yönetimi sizin de mektubunuzda bahsettiğiniz taşımacılık sendikası Taşıma-İş’e üye olmaları için işçiler üzerinde sürekli artan bir baskı uyguluyor. Bu sendika Hak-İş tarafından 5 Aralık tarihinde kurulmuş bir sendika ve bir kongre ile Hak-İş Konfederasyonu’na katılması için belirlenen tarih 27 Ocak 2013.

Gözlemlediğimiz kadarıyla mektubunuzda tasvir ettiğiniz durum gerçek olmaktan oldukça uzak. DHL işçileri, insan kaynakları müdürünün koordinasyonu ile depo müdürleri ve diğer müdürler tarafından Hak-İş bürolarına götürüldüklerini söylüyorlar. Tümtis yetkilileri de 11 Ocak 2013 sabahında işçilerin DHL Bayrampaşa depo müdürü Hayri Güner tarafından Hak-İş bürosuna götürüldüğüne tanıklık etti. İşçiler müdürlerin kendilerini işten ayrılmak üzere oldukları akşam saatlerinde ya Taşıma-İş’e üye olursunuz ya da yarın işe dönemezsiniz diyerek tehdit ettiklerini söylüyor.

Bu, Deutsche Post DHL’nin işçi hakları üzerine ILO Sözleşmeleri’ne ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ilkelerine ve de OECD Çokuluslu İşletmeler Genel İlkeleri’ne bağlı kalma taahhüdünde bulunmuş olmasıyla bir tezat oluşturan ve kendi taahhütlerini yok sayan hukuksuz bir sendika karşıtı işveren kampanyasıdır.
Herhangi bir sendikal organizasyonun böyle işverenin sponsorluğunda devam eden bir eyleme masumane katılımı dahi gerçek bir sendika olarak temel güvenilirliğine gölge düşürecektir. Hak-İş’in tehdit edilen işçileri üye olarak açıkça ve görünür şekilde kabul ediyor olmasındaki karışıklık işçi haklarının gerçek temsilcisi olarak davranma kabiliyeti üzerinde ciddi şüpheler uyandırıyor. Ayrıca 18 Ocak 2013 tarihli mektupta yer alan diğer sendikalar ile uzlaşmazlıklar yaşadığınız durumlar konusundaki güvenilirliği de çürütüyor.

CGU (Küresel Sendikalar Konseyi )toplantısı,  bunun Hak-İş ile karşı karşıya gelen organizasyonların güvenilirliğinin sarsılmasını önlemek için acil olarak eyleme geçilmesini gerektiren- daha da önemlisi Türkiye küresel sendika ailesinin bütününü etkilemesinin önlenmesi gereken-  ciddi bir vaka olduğu sonucuna vardı.
Sonuç olarak, UNI, ITF ve UNI/ITF tarafından yürütülen kampanyayı da aktif olarak destekleyen aşağıda imzası bulunan organizasyonlar resmi olarak Hak-İş’in bu sendika karşıtı kampanyadaki işbirliğini derhal bırakmasını talep ediyor. En kısa zamanda sizden bunun teminatını vermenizi bekliyoruz.

Saygılarımızla,

David Cockroft                                                                                                            Stephen Cotton,
ITF Genel Sekreteri                                                                                                    ITF Genel Sekreter Vekili
Philip Jennings
UNI Küresel Sendikası Genel Sekreteri
Destekleyenler:
Jyrki Raina                                                                                                                   Ron Oswald
IndustriALL Genel Sekreteri                                                                                     IUF Genel Sekreteri
Ambet Yuson                                                                                                                    Rosa Pavanelli
BWI Genel Sekreteri                                                                                                  PSI Genel Sekreteri

Yorumlar