Adalet Arayan İşçi Aileleri "İş Cinayetlerinde Hayatlarını Kaybedenleri ANMA ve YAS Günü" düzenledi

Emeğin Gündemi

"Adalet Arayan İşçi Aileleri", 28 Nisan Pazar günü "İş Cinayetlerinde Hayatlarını Kaybedenleri ANMA ve YAS Günü" etkinliği düzenledi.
Etkinliğe çağrı metnini dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:
BASINA VE KAMUOYUNA

Adalet Arayan İşçi Aileleri sizi 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatlarını Kaybedenleri ANMA ve YAS Günü etkinliğine davet ediyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre dünyada;
- Her yıl 2 milyon 300 binden fazla kadın ve erkek çalışırken ölüyor
- Çalışanlar yılda yaklaşık 337 milyon kazaya maruz kalıyorlar ve yaklaşık 160 milyon kere çalışma nedenli hastalıklara yakalanıyorlar
- İşyerinde kullanılan toksik maddeler her yıl 440 bin işçiyi öldürüyor
- Sadece asbest kullanımına bağlı senede hayatını kaybeden işçi sayısı 100 bin
- Her 15 saniyede bir, 1 işçi çalışırken ölüyor!
- Her 15 saniyede bir, 160 işçi iş kazası geçiriyor!
- Her gün 6 bin 300 işçi çalışırken ölüyor!
- Dünyada daha çok insan, savaşırken değil, çalışırken ölüyor!

Ülkemizde ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), verilerini 1 yıl arayla açıklamakta. Açıklanan veriler, sigortasız çalışan işçiyi kapsamıyor. Meslek hastalığı olarak tespit edilmemiş ölümleri ve her ölümlü “kaza”yı da “iş kazası” saymıyor. SGK 2010’da 1444, 2011’de 1563 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı; ancak veriler gerçekleri yansıtmıyor.

28 Nisan, 1984’te Kanada Kamu Çalışanları Sendikası (CUPE) inisiyatifi ile önce sendika bazında yas günü olarak hayata geçirildi. Kanada Sendikalar Konfederasyonu (CCU) bir yıl sonra bunu tek taraflı olarak “Ulusal Yas Günü” ilan etti. 28 Nisan’ın seçilmesinin nedeni, Kanada’da 28 Nisan 1914’ün ilk defa “iş kazaları”ndaki işveren sorumluluğunun hukuken tescil edildiği gün olmasıdır. Kanada sendikalarının yedi kere yas ve anma günü etkinlikleri gerçekleştirmesinden sonra, 1991 senesinde, Kanada devleti bu günü resmi yas günü ilan etti. Bundan sonra pek çok ülkede, genellikle sendikaların önderliğinde 28 Nisan, parlamentolarda da kabul görerek resmi anma ve yas günü oldu.

1989’da ABD’de, 1992’de İngiltere’de 28 Nisan yas günü olarak anılmaya başladı. 2001’de Dünya Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 28 Nisan’ı “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü” ilan etti. 2011 itibariyle Arjantin, Belçika, Bermuda, Brezilya, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, İspanya, Japonya, Lüksemburg, Malavi, Moldova, Panama, Peru, Portekiz, Tayland, Tayvan, Ukrayna, Zambiya 28 Nisan’ı resmi yas günü olarak ilan etti. 28 Nisan’ın yas günü ilan edilmesi için Bangladeş, Benin, Çek Cumhuriyeti, Filistin, Finlandiya, Macaristan, Malezya, Malta, Nepal, Romanya, Singapur ve Yeni Zelanda’da sendikalar kampanyalar düzenliyor.

Bizler, Davutpaşa, Ostim-İvedik, Van-Bayram Otel, BEDAŞ, Esenyurt, Kozlu, Arka Sıradakiler dizi setinde çalışırken hayatını kaybetmiş işçilerin Adalet Arayan Aileleri olarak UNUTMAMAK-UNUTTURMAMAK için;

Dünyanın diğer ülkelerindeki gibi 28 Nisan’ın “ANMA ve YAS Günü” ilan edilmesini;
1 Mayıs’ı emekçinin birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak sahiplenenlerin, artık iş cinayetleriyle ihlal edilen yaşam hakkını ve adalet arayışımızı layıkıyla sahiplenmesini istiyoruz.

Adalet Arayan İşçi Aileleri

PROGRAM
28 Nisan 2013 Pazar
12.00 Taksim tramvay durağı – Toplanma ve yürüyüş
13.00 Galatasaray meydanı – 18. Vicdan ve Adalet Nöbeti, 2012 İş Cinayetleri Almanağı Tanıtımı

www.iscinayetleriniunutma.org
unutma@iscinayetleriniunutma.org
facebook.com/VicdanVeAdaletNobeti
twitter.com/iscinayetleri
vicdanveadaletnobeti.wordpress.com

Yorumlar