Sendikal Güç Birliği Platformu, DHL'deki Sendika Karşıtı Tutum İle İlgili Alman Konsolosluğu İle Görüştü

Emeğin Gündemi

TÜMTİS, Alman sermayeli DHL şirketinin sendikalı işçileri işten çıkarması ile ilgili olarak Alman Konsolosluğu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bugün (29 Nisan) gerçekleşen görüşmeye ve sonrasında yapılan basın açıklamalarına dair metinleri ve fotoğrafları dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:

Emeğin Gündemi

Emeğin Gündemi

Görüşme Öncesi Yayınlanan Basın Açıklaması: 
Basına duyuru, 

ALMAN SERMAYELİ DHL ŞİRKETİ 36 SENDİKALI İŞÇİYİ İŞTEN ÇIKARDI

DHL ŞİRKETİNİ VE ŞİRKETİN YÜZDE 25’LİK HİSSESİNE SAHİP ALMAN

HÜKÜMETİNİ SENDİKA HAKKINA SAYGI DUYMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Uluslararası kargo ve lojistik şirketi DHL (Deutsche Post), Türkiye’de yasal haklarını kullanarak sendikaya üye olan işçileri işten çıkarmaya ve sendika düşmanlığı yapmaya devam ediyor.

Alman sermayeli DHL şirketi bugüne kadar sendikamız üyesi 36 işçiyi işten çıkardı. Almanya’da çalışanlarının tamamına yakını, faaliyet gösterdiği ülkelerde ise çalışanlarının yüzde 80’i sendikalı olan DHL şirketi, Türkiye’de sendikalı işçiyi işten çıkararak yasaları çiğnemektedir. DHL’nin yüzde 25’lik hissesine sahip Alman Hükümeti de, Türkiye’de yapılan bu muameleye sessiz kalarak sendikasızlaştırma suçuna ortak olmaktadır.

Sendikamız TÜMTİS ile Kristal-iş, Belediye-iş, Tez Koop-iş, Deri-iş, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Basın-iş, Tek Gıda-iş, Petrol-iş ve Hava-İş’in bileşeni olduğu Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) olarak DHL’nin ve Alman Hükümeti’nin bu tutumunu protesto ediyoruz.

DHL’de sendika hakkına saygı duyulması, atılan işçilerin geri alınması ve sendikamız TÜMTİS ile toplu sözleşme masasına oturulması talebini Alman Konsolosluğu önünde gerçekleştireceğimiz basın açıklaması ile bir kez daha yineleyeceğiz. Basın açıklaması öncesinde Genel Başkanımız Kenan Öztürk ve kardeş sendikalarımızın genel başkanlarından oluşan heyet Konsolosluk ile bir görüşme gerçekleştirecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TARİH: 29 Nisan 2013

SAAT: 11:30

YER: Alman Başkonsolosluğu Önü

Gümüşsuyu Mah. 34437 Beyoğlu / İSTANBUL

İletişim İçin: 0532 408 42 06 (Ersin Türkmen- TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı)

TÜMTİS (TÜRKİYE MOTORLU TAŞIT İŞÇİLERİ SENDİKASI) BASIN BÜROSU

0212-530 07 43-44

Emeğin Gündemi

Görüşme Sonrası Yayınlanan Basın Açıklaması

TÜMTİS BASIN BÜLTENİ

DHL ORTAĞI ALMAN HÜKÜMETİNE UYARI:
SENDİKASIZLAŞTIRMA SUÇUNA ORTAK OLMA!
Sendikamız TÜMTİS’in bileşeni olduğu Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), uluslararası lojistik şirketi DHL’de yüzde 25’lik kamu hissesine sahip olan Alman Hükümeti’ni Türkiye’de çalışanlarına yönelik sendikal baskılara son vermesi konusunda uyardı. Taksim’de, Alman Başkonsolosluğu önünde yapılan basın açıklamasında DHL’de sendikal baskılara son verilmesi ve atılan işçilerin geri alınması istendi.
Açıklama öncesinde, Genel Başkanımız Kenan Öztürk ile SGBP Dönem Sözcüsü Kristal-İş Sendikası Başkanı Bilal Çetintaş ve Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’dan oluşan heyet Alman Başkonsolosu Dr. Philipp Deichmann ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Pazar Araştırmaları Bölüm Müdürü Frank Kaiser de hazır bulundu.
Alman Başkonsolosluğu ile yapılan görüşmenin ardından sendikamız yönetici ve üyelerinin katılımıyla Konsolosluk binası önünde bir açıklama gerçekleştirildi. Açıklamaya, aralarında Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, Türk Metal Sendikası İstanbul Şube Başkanı Halil Erdal, Belediye İş 2. Nolu Şube Başkanı Hasan Gülüm, DİSK Gıda İş Genel Sekreteri Seyit Aslan’ın da bulunduğu çok sayıda sendika yöneticisi de katılarak destek verdi.

BAŞKAN KENAN ÖZTÜRK: ALMAN HÜKÜMETİ DE SORUMLUDUR
DHL şirketinin Türkiye’de sendikal nedenlerden dolayı bu güne kadar 36 işçiyi işten çıkardığını, işten çıkarılan işçilerin 318 günden bu yana direnişte olduğunu hatırlatan Genel Başkanımız Kenan Öztürk, DHL işvereninin son olarak Hak-İş’e bağlı Öz Taşıma İş sendikasını işyerine getirerek sendikal örgütlenmeyi bölmeye çalıştığını söyledi. Şirketin yüzde 25’lik kamu hissesine sahip Alman Hükümeti’nin DHL Türkiye’de yapılan söz konusu bu sendikal baskılara sessiz kalamayacağını belirten Genel Başkan Öztürk şunları kaydetti: “DHL’deki anti demokratik uygulamalardan Alman hükümeti de sorumludur. Bugün Başkonsolosluk ile bir görüşme yaptık. Alman hükümetinin bu duruma müdahale etmesini, işçilere yönelik baskılara son vermesini istedik. Aksi takdirde bağlı bulunduğumuz uluslararası üst federasyonumuz ITF aracılığı ile bütün Alman konsolosluklarını eylem alanına çevireceğimizi; Bu soruna ortak olan Alman hükümetini uluslararası düzeyde teşhir edeceğimizi dile getirdik. Sayın Konsolos bu durumu Dışişleri Bakanına ileteceğini ve sonucu tarafımıza bildireceğini söyledi.”
Genel Başkan Öztürk, “DHL işvereni ve Öz Taşıma İş’in direniş kırıcı tavırlarına rağmen kararlıyız ve bu mücadelemizi kazanımla sonuçlandıracağız” dedi. Öztürk, DHL örgütlenmesinde destek veren kardeş sendikalara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
BİLAL ÇETİNTAŞ: SENDİKA HAKKINA MÜDAHALE SUÇTUR
İşçilerin sendika seçme hakkına müdahalenin suç olduğunu belirten SGBP Dönem Sözcüsü Bilal Çetintaş da, “Türkiye’de yasal güvence altına alınan sendika hakkına rağmen, Hak-İş siyasi iktidarın arka bahçesi olarak yeni sendikalar kurup yabancı sermaye ile işbirliği yapıp işçileri tecrit ediyor. Bu sendika hakkına müdahaledir ve suçtur” diye konuştu. Konsoloslukla yapılan görüşmenin işçiler lehine bir adım olduğunu ve konuyu takip edeceklerini belirten Çetintaş, “Hem hükümet hem işveren üzerine düşeni yapmalıdır. Yasalara uyun! Yoksa alanlarda bütün gücümüzü kullanacağız” sözlerine yer verdi. Çetintaş, SGBP olarak TÜMTİS’in yanında olduklarını ifade etti.
“DHL’de Sendika Düşmanlına Son”, “Almanya Suça Ortak Olma” Almanca yazılı dövizlerin taşıdığı eylemde, Sendika hakkımız engellenemez”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganı atıldı.


Not: fotoğraflar ektedir..

TÜMTİS (TÜRKİYE MOTORLU TAŞIT İŞÇİLERİ SENDİKASI) BASIN BÜROSU
0212-530 07 43-44





Yorumlar