Vicdan ve Adalet Nöbeti Basın Bülteni - 19 Nisan 2013 Ostim ve İvedik Patlamaları

Emeğin Gündemi

Vicdan ve Adalet Nöbeti'ndeki aileler 19 Nisan 2013 tarihinde Ostim ve İvedik patlamalarının sürmekte olan davasına ilişkin bir basın bülteni yayınladılar. Basın bülteninin tam metni aşağıdadır:


Vicdan ve Adalet Nöbeti Basın Bülteni – 19 Nisan 2013

Ostim-İvedik Patlamaları Davasının 13. Duruşması Görüldü

03.02.2011 tarihinde Ankara Ostim ve İvedik’te meydana gelen ve 20 işçinin yaşamını yitirdiği, onlarcasının da yaralandığı patlama ve yangın olaylarına ilişkin Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davanın 13. duruşması görüldü.

Duruşma öncesi patlamalarda hayatını kaybeden işçilerin aileleri adliye önünde bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı.

“Ostim-İvedik Patlamalarında Adalet Arayan İşçi Aileleri” basın açıklamasında “bütün kaygı ve mücadelelerinin, ekmek mücadelesinin işçinin hayatına mâl olmaması, işçi güvenliğinin sağlandığı, daha insani çalışma koşullarının yaratılması ve denetim sorumluluğu olanların görevlerini gereği gibi yapmalarını sağlamak amacını taşıdığını” belirtti. “Adalet mücadelelerini yılmadan sürdüreceklerini, iş cinayetlerinin takipçisi olacaklarını” söylediler. “Sorumlu kamu kurum kurumları ve temsilcileri hakkındaki savcılık soruşturmasının neticelendirilerek süren dava ile birleştirilmesini” talep ettiler.

Aileler açıklamalarında ayrıca her ayın ilk pazar günü saat 13.00’te İstanbul/Galatasaray meydanında tuttukları Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne devam ettiklerini belirterek 28 Nisan’ın diğer dünya ülkelerindeki gibi ülkemizde de “iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler için anma ve yas günü” ilan edilmesi taleplerini yineledi. 1 Mayıs etkinliklerini düzenleyen kurum ve kuruluşların da artık iş cinayetlerini görmesi çağrısında bulunuldu.

13. duruşmada, İTÜ bilirkişi raporunun Ankara’ya gönderilmek üzere İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne teslim edilmesine karşın henüz mahkemeye ulaşmadığı belirtildi.

Duruşmada işçi ailelerinin avukatları söz alarak, “işveren konumundaki sanıkların daha fazla kâr hırsı ile emeğini satarak hayatını idame ettirmeye çalışan işçilerin ölümüne sebep olduğunu” ve “olayın bir iş cinayeti olduğunun dikkate alınarak tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını” talep etti.

Mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamı ile bilirkişi raporunun dönüşünün beklenmesine karar vererek duruşmayı 16 Mayıs 2013 tarihine erteledi.


Yorumlar