TÜMTİS, Horoz Lojistik Kargo'da Sendikalarına Üye 17 İşçinin İşten Çıkarıldığını Açıkladı

Emeğin Gündemi


Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS), Horoz Lojistik Kargo'da sendikalarına üye 17 işçinin, sendikal örgütlenmeye tahammülsüzlük nedeniyle işten çıkarıldığını açıkladı.

TÜMTİS'in konuya ilişkin açıklamasını dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:

TÜMTİS

TÜRKİYE MOTORLU TAŞIT İŞÇİLERİ SENDİKASI

BASIN BÜLTENİ


Horoz Lojistik-Kargo’daki örgütlenme süreci ve sendikamıza üye işçilerin işten çıkarılmasına ilişkin Merkez Yönetim Kurulumuz bir açıklama yapmıştır. Açıklama şöyledir:
HOROZ LOJİSTİK-KARGO’DA SENDİKALI İŞÇİLERE BASKI

Basına ve Kamuoyuna
İşçilerin sendikal örgütlenmesine tahammül göstermeyen HOROZ LOJİSTİK-KARGO A.Ş işvereni sendikamıza üye olduğu için 17 işçiyi işten çıkardı. Koçtaş, Tefal ve Alarko gibi pek çok firmanın lojistik işlerini yapan HOROZ LOJİSTİK-KARGO işvereni sürgünlerle, işten çıkarma tehditleriyle, işçileri satın alma girişimleriyle önleyemediği sendikalaşma mücadelesine karşı şimdi de işten çıkarma yöntemini kullanmaya başladı.
Ambar, lojistik ve kargo sektöründe örgütlü bulunan sendikamız, yurt içi ve yurt dışında kargo taşımacılığı yapan ve merkezi İstanbul’da bulunan HOROZ LOJİSTİK KARGO A.Ş’de geçtiğimiz aylarda örgütlenme çalışmasına başladı. Çalışmamız sırasında çok sayıda işçi yasal hakkını kullanarak sendikamıza üye oldu.
İşçilerin sendikaya üye olmaya başlaması HOROZ LOJİSTİK-KARGO işverenini rahatsız etti. İşçileri ikna için özel odalara alıp sendikadan istifa etmeye zorlayan işveren, çeşitli vaatlerde bulunmaktan da geri durmadı. İşçilere, “ücret zammı”, “terfi” gibi vaatlerde bulunan işveren, istifa etmedikleri takdirde de işten çıkarma ve sürgün tehdidinde bulundu. Önce toplu olarak ardından tek tek işçilerle görüşen HOROZ LOJİSTİK-KARGO yöneticileri,  “Kimin sendikaya üye olduğunu biliyoruz, elimizde liste var” diyerek baskılarını artırdı. İşverenin işten çıkarma ve sürgün tehditleri nedeniyle 10 işçi sendikamızdan istifa etmek zorunda kaldı. İşten çıkardığı sendika üyesi işçilere bile yüklü miktarlarda ‘kıdem tazminatı’ ödeneceği vaadiyle ibraname imzalatarak istifa ettiren işveren, daha sonra “yanlış hesap” yapıldığını söyleyerek bu vaadini dahi yerine getirmedi.
SENDİKA HAKTIR ENGELLENEMEZ!
Sendika, temel bir insan hakkıdır. İşçilerin sendikalaşma talebi karşısında bildik yöntemlere başvuran işveren yasaları da çiğnemektedir. HOROZ LOJİSTİK-KARGO, anayasal hakkını kullanarak sendikamıza üye olan işçilere karşı takındığı bu tutumla açıkça suç işlemektedir. Uydurma gerekçeler ileri sürerek sendika üyesi işçileri işten çıkaran, istifa etmeleri için baskı uygulayan ve tehdit eden HOROZ LOJİSTİK-KARGO yöneticilileri, işledikleri bu suçların karşılıksız kalmayacağını, Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesi gereğince cezalandırılmaları için haklarında suç duyurusunda bulunulacağını bilmelidir. HOROZ LOJİSTİK-KARGO yöneticilerinin işçileri tehdit amaçlı konuşmalarına ilişkin ses kayıtları suç işlediklerinin kanıtıdır.  
DAHA İYİ BİR ÜCRET VE GÜVENCELİ İŞ İÇİN!
Dünya lojistik devi SDV ile ortaklığı bulunan ve bünyesinde 500’den fazla işçi çalıştıran HOROZ LOJİSTİK KARGO A.Ş’nin çalışanlarına kuralsız ve örgütsüz çalışma koşullarını dayatması kabul edilemez. İşçiler anayasal haklarını kullanarak, daha iyi bir ücret, 8 saatlik işgünü, iş güvencesi ve daha iyi bir yaşam için sendikamıza üye olmuşlardır. Bu nedenle, işçiler işbaşı yapana, baskı ve tehdit son bulana ve HOROZ LOJİSTİK-KARGO’ya sendika girene kadar mücadelede kararlıyız. Baskı ve tehditler işe yaramayacaktır. Sendikamızla buluşan işçiler artık yasal haklarını sonuna kadar, kararlılıkla kullanmayı öğrenmiştir.  
HOROZ LOJİSTİK-KARGO işvereni ve yöneticileri işçilerin anayasal haklarına saygı göstermeli; yasaya aykırı uygulamalardan ve hileli davranışlardan vazgeçmelidir.
HOROZ LOJİSTİK-KARGO işçileri insanca yaşanabilir bir ücrete, sendikalı, iş güvenceli, toplu sözleşmeli bir düzene kavuşana kadar her türlü yasal ve meşru araçları kullanarak mücadele etmekte kararlı olduğumuzu belirtiyor; tüm emek ve demokrasi güçlerini destek vermeye çağırıyoruz.
Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
                                                                           MERKEZ YÖNETİM KURULU 


NOT: Açıklama PDF dosyası olarak ekte de mevcuttur.

İYİ ÇALIŞMALAR

TÜMTİS BASIN BÜROSU

TEL: 0212-530 07 43-44

Yorumlar