25 Eylül 2013 Konuklarımız Temiz Giysi Kampanyası Yürütücüleri Konumuz Şirketlerin "Kirliliği"

Emeğin Gündemi

"Temiz Giysi Kampanyası-Türkiye"nin katılımcılarından, yürütücülerinden Bilge Seçkin Çetinkaya ve Derya Aydoğan bu programımızın konuklarıydı. Konuklarımızla kampanyalarını, "temiz"lik ile neyi kastettiklerini ve bir çok tanınmış firmanın aslında ne kadar "kirli" olduklarını konuştuk.

Temiz Giysi Kampanyası kendi web sitesinde "Biz Kimiz" başlığı altında şöyle anlatılıyor:

Temiz Giysi Kampanyası, küresel tekstil ve spor giysisi endüstrilerinde çalısan işçilerin güçlenmesini desteklemeye ve çalışma kosullarını iyileştirmeye adanmıştır.
1989 yılından bu yana, TGK işçilerin temel haklarına saygı gösterilmesini sağlamak için çalışmaktadır. Işçiler, hakları ve daha iyi çalışma koşulları talepleri için mücadele ederken biz de tüketicileri eğitip mobilize etmekte, hükümetlere ve şirketlere lobi faaliyetlerinde bulunmakta ve işçilere doğrudan dayanışma desteği sağlamaktayız.

Temiz Giysi Kampanyası 15 Avrupa ülkesinde bulunan kurumların bir ittifakıdır. Üyelerimizi kadın hakları, tüketici savunuculuğu ve yoksulluğun azaltılması gibi geniş bir yelpazedeki bakış açılarını ve çıkarlarını kapsayan sendikalar ve sivil toplum örgütlerinden oluşmaktadır. Tekstil üretimi yapan ülkelerdeki yerel sorunları ve hedefleri  tespit etmek için 200′den fazla kurum ve sendikadan oluşan ortak bir ağa dayanmaktayız. Bu ağ, işçilerin hedeflerine ulaşmasında destek olmak adına yürüttüğümüz kampanyalarda strateji geliştirmemize yardımcı olmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya’da bulunan benzer işçi hakları kampanyaları ile de yoğun işbirliği içinde bulunmaktayız.
Konuklarımızla üzerinde durduğumuz konulardan birini 24 Nisan 2013 tarihinde Bangladeş'de yaşanan bir "iş cinayeti" oluşturdu. O tarihte, uluslararası firmalar için üretim yapan işyerlerinin bulunduğu Rana Plaza adını taşıyan bir bina çökmüş ve 1133 işçi yaşamını yitirmişti. Rana Plaza'da kendileri için üretim yapılan uluslararası firmaların bir çoğu Türkiye'de de mağzalara sahip ve Temiz Giysi Kampanyası kapsamında bu firmalar protesto ediliyorlar. Protesto edilen bu firmalara dair ayrıntıları TGK'nın kendi sitesinden öğrenebilmek mümkün.

Türkiye, Hindistan, Çin ve Bangladeş'in ardından hazır giyim konusunda üretimin yapıldığı 4. ülke ve bu nedenle Temiz Giysi Kampanyası'nın önemli ayaklarından birini oluşturuyor.

Konuklarımızla gerçekleştirdiğimiz söyleşinin kaydı aşağıdadır:

Yorumlar