DİSK Enerji Sen Yönetim Kurulu'ndan FEDAŞ'a İlişkin Basın Açıklaması

Emeğin Gündemi

DİSK Enerji Sen, Dersim'de sürmekte olan ve bugün (11 Ekim) 25. gününe varan greve ilişkin olarak bir basın açıklaması yaptı. 9 Ekim tarihli bu açıklamayı dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:

DİSK Enerji-Sen üyesi Fırat EDAŞ bünyesinde çalışan işçilerden elektrik kesintileri hakkında Dersim halkına ve kamuoyuna duyuru

Çalışanlarını kölece şartlarda, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri olmaksızın çalıştıran AKSA şirketi 7 Ekim 2013 tarihinde “Fırat EDAŞ Kurumsal İletişim” imzalı kendini aklamaya çalışan bir açıklama yazısı yayımlamıştır. AKSA şirketi bizim haklarımızı vermemek için çarpıtma yöntemine başvurmuş ve sürece ilişkin sorumluluğunu üzerinden atmayı denemiştir.
 Açıklamada öncelikle işçilerin 7 talebinden 6’sının kabul edildiği ve şirketin iyi niyet gösterdiğinden bahsedilmektedir. Bu 6 talebe bakacak olursak;
1. Tüm çalışanların taşeron şirketten AKSA Fırat kadrosuna alınması,
2. Keyfi rotasyon ve sürgünlerin durdurulması,
3. Taşeron firmalardan kalan alacakların (kıdem tazminatı, yıllık izin…) ödenmesi,
4. Fazla mesai ücretlerinin ödenmesi,
5. İşçi sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulması,
6. Çalışan eksiğinin giderilmesi.


İlk madde sendikamızın girişimleriyle sektördeki taşeron çalıştırmanın hukuksuz olduğunu kanıtlayan muvazaa kararlarına istinaden (bkz. enerjisen.org), ikinci madde iş kanunun 22. maddesine istinaden, üçüncü madde İş kanunun 2. Maddesinde asıl işverenin sorumluluklarına istinaden, dördüncü madde iş kanunun 41., 42., 43. maddelerine istinaden, beşinci madde, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa istinaden, altıncı madde ise iş yükünün karşılanması açısından şirket tarafından uygulanması yasalarca zorunlu olan taleplerdir. Şirketin bu talepleri “kabul ediyoruz” demesi biz AKSA FEDAŞ işçilerinin bugüne kadar nasıl şartlarda çalıştığımızın kanıtıdır.

Bu talepler şirket tarafından “lütuf” veya “iyi niyet” göstergesi olamaz. Bu taleplerin bu şekilde kabul edilmesi ancak ve ancak bizim DİSK çatısı altında yürüttüğümüz örgütlü mücadelenin kazanımlarıdır. Ancak bu talepleri bütünleyen, bu maddelerin yürürlüğe girebilmesi için temel talebimiz olan insanca yaşayabilecek bir ücret talebimiz göz ardı edilemez.

Ayrıca şirketin sendikamız Enerji-Sen hakkında metin içerisinde sürekli “temsil yetkisi bulunmayan Enerji-Sen sendikası” sıfatıyla nitelendirmesi ise tamamen hukuk katliamıdır.  Bir sendikanın “yetki”si üyelerinin örgütlü gücüdür. Sendikamız Enerji-Sen, örgütlü olduğu her işyerinde hukuki ve fiili yöntemlerle işçilerin tüm haklarını savunmakla yükümlüdür. Bugüne kadar Temsil yetkimizle elde ettiğimiz hukuki kazanımlar patronlara kendilerine dizginlemesini öğretmiştir ve sendikamızın temsil yetkisine hiçbir karalama yöntemi paravan olamaz. Burada sanıyoruz ki şirket toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini kastetmektedir.

Yaklaşık 1 yıl önceSendikamız Enerji-Sen bölgede AKSA bünyesinde örgütlenmeye başlayıp toplu sözleşme yetkisini almaya yakınlaştığında Malatya’da,Elazığ’da ve Bingöl’de iş yapan AKSA şirketinin yetkililerinin üyelerimizi baskıyla diğer sendikaya geçirip, sendikamızın toplu iş sözleşmesi yapmasını engellemiş ve geçen süredeTes-İş Sendikası ve şirket İş Kanunu’nun bile gerisinde bir sözleşmeye işbirliğiyle imza atmıştır. 6 ay süren ve geçtiğimiz ay tamamlanan bu toplu sözleşme görüşmelerini herşeye rağmen sendikamız sabırla beklemiş, fakat toplu sözleşmede maaşlara aidatlardan bile daha az olan 29 liralık bir zam yapılmış olduğunu görmüştür.

Bugün bu kentte yaşanan aksaklıklardan ve elektrik kesintilerinden, bu kesintileri onarmak için çalışmak isteyen bizlere hakkımız olan çalışma ortamını sağlamayan, haklarımızı vermeyen AKSA şirketi sorumludur. Haklarımızı vermekten imtina eden AKSA şirketi,bizleri enerji sektörünün asgari ücretinin daha altında çalıştırırken, Dersim halkını da karanlıklar içinde bırakmayı göze almıştır.

Bütün bu işçi düşmanlığı, halk düşmanlığı ve hukuksuzluklar karşısında bizler haklı ve meşru taleplerimizi eylemlerimizle ortaya koyuyoruz. 8 Ekim 2013 Salı günü gerçekleştirilen destek grevinden dolayı Dersim’in işçilerine ve halkımıza teşekkür ediyoruz. İnsanca yaşanacak bir ücret, sosyal haklar ve çalışma ortamını sağlayana kadar mücadelemizi sürdürme kararlılığında olduğumuzu tüm kamuoyuna duyururuz. 09.10.2013

DİSK Enerji-Sen Yönetim Kurulu

Yorumlar