Punto Deri İşçilerinin Nişantaşı'ndaki Basın Açıklamasından Fotoğraflar ve Metin

Emeğin Gündemi


Punto Deri İşçileri 26 kasım Cumartesi günü Nişantaşı'nda bulunan Punto Deri mağazası önünde bir basın açıklaması yapmışlardı. Basın açıklamasının metnini ve basın açıklamasından fotoğrafları dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:








Punto Sendika Hakkına Saygı Duymalıdır

Zeytinburnu’nun en gözde firmalarından biri olan Punto Deri sendika karşıtı tutumunu sürdürüyor. Sendikayı işyerinde istemeyen ve bunun için çeşitli  yöntemeler uygulayan  Punto gelinen noktada 19 üyemizi sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atmıştır. Üyelerimiz 12 Ağustos’tan bu yana 76 gündür fiilen direniş göstermektedir.


Punto sadece ülkemizdeki yasalara aykırı hareket etmiyor. Aynı zamanda üretim yaptığı uluslararası markalara üretim yapma koşullarını da ihlal ediyor. Bu anlaşmalar “davranış kodları” olarak yer almakta ve örgütlenme hakkı bu anlaşmaların temel maddeleri arasındadır. Ancak Punto yasalara aykırı olarak hak ihlallerini sürdürmekte ve bunun için işçileri sokağa atmakta hiç bir çekince duymamaktadır. Örgütlenme hakkı evrensel bir değerdir. Sendika hakkı Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) nomları, Anayasal ve yasal bir haktır. Ayrıca Punto uluslararası markalara üretim yapmanın koşullarından biri olan sosyal anlaşmalara riayet göstermemektedir.

Bizler bugün burada Punto’da yaşanan haksızlıkları ve üyelerimizi karşılaştıkları işten atmaları protesto etmek için bir araya geldik. Ve sendika hakkımıza saygı duyuluncaya ve atılan işçilerin geri alınıncaya dek bizler bu mağaza önünde olmaya devam edeceğiz. Bu mağazada bulunan ürünleri yapan işçiler bugün kapı önüne koyulmuştur. Kalifiye işçilerdir ve müşterilerin beğeninisini kazanan bu ürünler burada bulunan  işçilerin ellerinden çıktı. Kimisi bu ürünleri yaparken genç yaşta meslek hastalığına yakalandı. İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri yeterli olmadan riskler altında çalışmaya da devam ediyorlar. Punto’da çalışan işçiler ailelerini ve çocuklarını bile doğru düzgün görmezken bu mağazada bulunan ürünleri yapmakla meguldüler. Gece saat 10’lara kadar her gün çalıştılar. Düşük ödenen sigorta primleri ve düşük gösterilen bordrolar nedeniyle gelecekte de sorunlarla karşılaşacaklar. Punto işçileri iyi bir geleceği hakediyor. Artık emeklerinin karşılığını almak istiyor.  Ailelerine çocuklarına iyi bir gelecek sunmak istiyor. Bunun için de Punto işçilerinin sendikalı olmaktan başka çeresi yok. Bu talep son derece insani bir talep. Lüks montlar binlerce Avroya satılıyor. Bu caddede dünyanın en prestijli firmaları yer alıyor. Ve hepsi birer marka. Bu markaya hayat veren işçiler ise kapı önüne koyuluyor.  Bu işçilerin taleplerini görmek istmeyenler bizleri burada görmeye devam edecekler. Madalyonun diğer yüzünde neler yaşandığını kamuoyuyla paylaşacağız.

Talebimiz çok açık ve net. Atılan işçilerin derhal işe geri alınmasını, sendika hakkına saygı duyulmasını ve işçilerin daha iyi şartlarda çalışmasını garanti altına alan bir anlaşma sağlanmasını istiyoruz.

Punto’yu bu yanlıştan vazgeçmesi için çağrımızı yineliyoruz. Sendika hakkına saygı duyun ve haksız yere çıkardığınız 19 işçiyi işe geri alın. Bugünkü durum Punto’ya hiçbir yarar getirmemektedir. Punto müşterilerini düşünüyor, markasına değer veriyorsa taleplerimizi karşılamalıdır. Aksi durumda bizler burada yarın bir başka mağaza önünde olmaya devam edeceğiz. Hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.






Yorumlar