Temiz Giysi Kampanyası Firmalara Karşı İmza Kampanyası Başlattı

Emeğin Gündemi

Daha önce yürütücülerini bir programımızda konuk ettiğimiz Temiz Giysi Kampanyası girişimi, dünyaca ünlü firmalara üretim yapan  Rana Plaza'daki iş cinayetini konu edinerek bir imza kampanyası başlattı. 1133 işçinin yaşamını yitirdiği kazadan yola çıkan imza kampanyasında "Giydiğiniz tişört, pantolon ya da en sevdiğiniz gömleğin üzerinde sizin şu ana kadar farketmediğiniz kan lekeleri olabilir. Bu giysiler aylık 38 dolara çalışan insanların bedenlerinin yanmış kokusunu taşıyor olabilir." deniyor.

İmzacısı olduğumuz bu kampanyaya ilişkin bilgileri okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Kampanyaya imza atabilmek için burayı tıklayınız.


Giydiğiniz tişört, pantolon ya da en sevdiğiniz gömleğin üzerinde sizin şu ana kadar farketmediğiniz kan lekeleri olabilir. Bu giysiler aylık 38 dolara çalışan insanların bedenlerinin yanmış kokusunu taşıyor olabilir.
24 Nisan 2013’te, başkent Dakka’da 8 katlı bir bina olan ve içinde pek çok hazır giyim atölyesi bulunan Rana Plaza çöktü. Bugüne dek gerçekleşen tarihin bu en büyük iş kazasında, şu ana kadar 1133 işçi can verdi. Rana Plaza’nın çöküşünden tam olarak beş ay önce Tazreen adlı fabrikada bir yangın çıkmış; 112 işçi yanarak can vermiş ve 125 işçi de yaralanmıştı. Bu yangının ardından yerel ve uluslararası sendikalar, Temiz Giysi Kampanyası’nın da içerisinde olduğu organizasyonlarla beraber “Bangladeş Bina ve Yangın Güvenliği Anlaşması” (BBYGA) hazırladılar. İki firma dışında bu çağrıya olumlu yanıt veren olmadı. Uluslararası markaların bu sorumluluğu almaları için Rana Plaza’nın çökmesi ve 1133 işçinin ölmesi gerekti. Rana Plaza felaketinin ardından 100’ü aşkın uluslararası marka, milyonları aşan bir online kampanyanın da etkisiyle BBYG Anlaşması’nı imzaladı.
Şimdi bu anlaşmayı imzalama sırası Türkiyeli markalarda… Türkiyeli firmalar Bangladeş’in 20 milyar dolarlık hazır giyim ihracatının 600 milyon dolarlık kısmını gerçekleştiriyorlar. Temiz Giysi Kampanyası Türkiye olarak De Facto, Colins, Seven Hill, Mavi, Collezione, Batik, Little Big markalarına birer mektup gönderdik ve durumun aciliyetini anlatarak kendilerinden bu anlaşmaya imza atmalarını istedik. Ancak hiçbiri herhangi bir yanıt vermedi. O yüzden artık sizin yardımınızı istiyoruz. Bangladeş’te açlık, yoksulluk ve evsizlik tehlikesi içinde kışı bekleyen ve sesleri duyulmayan işçilerin sesi olmanızı istiyoruz.
Eğer sizde kıyafetinizde birilerinin kanı olsun istemiyorsanız bir imza atarak kanlı kıyafet giymek istemediğinizi belirtiniz.
Kime:
Sayın Zeynel Özbek, Seven Hill
Batik, Batik
Canan Korkmaz, Mavi
İbrahim Er, Colins
Evrim Okumuş, De facto
Collezione, Melike Genç
LTB, LittleBig 
Sayın Yetkili,
Bangladeş’te, Dakka kentinin Savar bölgesinde, 24 Nisan 2013 Çarşamba günü pek çok hazır giyim fabrikasının bulunduğu Rana Plaza’nın çöktüğünü ve içerisinde çalışan işçilerden 1133’ü hayatını kaybettiği basın yayın organlarından öğrenmiş bulunmaktayım.
Yine medya kuruluşlarından takip ettiğimi üzere ,binlerce işçi yıkıntıların altında kalarak hayat mücadelesi verdi. Saatlerce kurtarılmayı bekleyen pek çok işçi hayat boyu sürecek sakatlıklara neden olacak şekilde yaralandı. Bu felaketin sonrasında yüzlerce çocuk ana babasız ve pek çok aile açlık ve onarılması güç acılarla yüz yüze kaldı.
Rana Plaza’daki işçiler uluslararası markalara mal üretmekte olan işçilerdi ve önlenebilir bir felaketin kurbanları oldular.
Buna benzer olayların önlenmesini sağlamak için “Bangladeş Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması” kaleme alındı. Bangladeş’te üretim yapan tüm markalardan bu anlaşmaya imza atarak, kendileri için mal üreten işçilerin güvenliği konusunda tüm diğer bileşenler (hükümet, fabrika sahipleri ve sendikalar) ile beraber sorumluluk almaları talep edildi. Rana Plaza’da 1133 işçinin can vermesinin ardından milyonları aşan sayıda imzacının katıldığı bir kampanyanın sonucunda 100’den fazla uluslararası marka “Bangladeş Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması”na imza attılar.
Ancak Bangladeş’te üretim yaptıran bir marka olarak sizin bu anlaşmaya imza atmadığınızı öğrenmiş bulunmaktayım.
Bu konuda hassasiyet göstermenizi ve sizin için üretim yapmakta olan işçilerin bir bina çökmesi veyahut yangında hayatlarını kaybetmesini beklemeden, gereken tedbirlerin alınmasını sağlamak üzere tasarlanmış “Bangladeş Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması”na imza atmanızı bekliyorum.
Bu Anlaşmayı imzalayınız!
Türkiyeli tüketicilerinizden biri olarak güvenli ve sağlıklı işyerlerinde, can korkusu yaşamadan çalışabilen işçiler tarafından üretilmiş ürünler kullanmaya hakkım var.
Saygılarımla,
[Adın]

Yorumlar