Temiz Giysi Kampanyası-Türkiye'den Çağrı: De Facto'nun Önündeyiz!

Emeğin Gündemi

Yürütücülerini daha önce programımıza konuk ettiğimiz ve neler yaptıklarını, amaçlarını, neleri niçin protesto ettiklerini konuştuğumuz Temiz Giysi Kampanyası - Türkiye 18 Ocak Cumartesi gün saat 15:00'da İstiklal Caddesi üzerindeki De Facto önünde bir etkinlik gerçekleştirecek.
Bu etkinlikte De Facto'dan, LC Waikiki ve Mavi'nin imzaladığı Bangladeş Bina ve Yangın Güvenliği Anlaşması'nı imzalaması istenecek.

Temiz Giysi Kampanyası - Türkiye'nin bir internet sitesi ve tweet adresi var ve gelişmeler buralardan takip edilebilir.

Etkinliğe dair açıklamayı dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:

Düdüğümüzü ve Sesimizi alıp; 18 Ocak 2014 Cumartesi günü saat 15:00’de Defacto’nun önündeyiz?

Çünkü De Facto Bangladeş’te en fazla üretim yapan ikinci Türkiyeli marka. 
Bu Niye Önemli? Bangladeş’te Neler Oluyor?

Çünkü Bangladeş’te sıklıkla fabrikalarda yangın, binaların çökmesi gibi iş kazaları gerçekleşiyor. Bazıları yaralanmalarla ya da birkaç can kaybıyla sonuçlanırken bazı kazalar binlerce işçinin canına mal olabiliyor. Bu binalarda çok düşük ücretlerle dünya markalarına üretim yapan işçiler can güvenliğinden yoksun çalışıyorlar. Bu yoksunluğun sorumlusu işçiler değil! Bu kazaların en korkunç olanı Bangladeş’te 24 Nisan 2013 tarihinde dünya markalarına üretim yapan pek çok tekstil atölyesinin bulunduğu Rana Plaza’nın çöküşüyle gerçekleşti. Yıkıntılar altında 1135 işçi hayatını kaybetti. Kazanın ardından Clean Clothes Campaign – Temiz Giysi Kampanyası’nın da aralarında olduğu örgütler ve sendikalar Bangladeş Bina Yangın ve Güvenliği Anlaşması’nı hazırladılar. Bu anlaşmayla Bangladeş’teki fabrikalarda beş yıl içerisinde işçi sağlığı ve güvenliğini sağlayacak düzeltmeler konusunda markalar sorumluluk altına giriyorlar. Bu anlaşmaya imza atan yüzü aşkın uluslararası hazır giyim markası bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmek üzere sendikalar ve ILO’nun da içerisinde bulunduğu bir organizasyon ile çalışmaya başladılar.

Biz, Temiz Giysi Kampanyası-Türkiye olarak Bangladeş’te üretimleri olduğunu tespit ettiğimiz Türkiyeli LC Waikiki, De Facto, Colins, Seven Hill, Mavi, Collezione ve Batik markalarına anlaşmayı imzalamaları için çağrı yaptık. Önce Bangladeş’te en fazla üretim yapan LC Waikiki bu anlaşmayı imzaladı. Mavi bu anlaşmaya imza atan ikinci Türkiyeli marka oldu. LC Waikiki’den sonra Bangladeş’te en fazla üretim yapan Türkiyeli marka olan De Facto ise defalarca kendisi ile iletişim kurma çabamıza rağmen susarak bu süreci atlatmaya çalışıyor.
Hâlbuki 15 Eylül’de Madertek Dhaka’da De Facto’ya üretim yapan Sicily Garment adlı fabrikada çıkan yangın bizden çok daha net bir uyarı veriyor. Bu yangın cana zarar gelmeden, sadece yaralanma ile atlatıldı. Peki, De Facto önlem almak için mutlaka cana mal olan kazaları mı beklemekte? Riskli binalarda mal üreten işçilerin can güvenliğinin sağlanması için De Facto Bangladeş Anlaşması’nı imzalamalı, bu konudaki sorumluluğunu kabul etmelidir. İşte bu yüzden De Facto’nun önünde, bir kez daha kendisine düdüklerimizle temiz giysiler giymek istediğimizi hep birlikte anlatacağız. Giysilerimizdeki kan lekelerini temizlemeleri için mağazaları önünde Türkiyeli markaları bir kez daha sorumluk almaya çağırıyoruz.
Tüketicilerine “De Facto en rahat o” sloganıyla rahatlık pazarlarken size sormayı borç biliyoruz:
De Facto için rahat mı?

De Facto Bangladeş Bina ve Yangın Güvenliği Anlaşması’nı imzala!

Colins, Seven Hill, Collezione ve Batik Bangladeş Bina ve Yangın Güvenliği Anlaşması’nı imzala!

Temiz Giysi Kampanyası-Türkiye 

Tarih: 18 Ocak 2014 CUMARTESİ Saat 15:00 Yer: De Facto Mağazası’nın Önü.
İSTİKLAL CADDESİ 247-249 (Taksim Meydanı’ndan tünel istikametine giderken solda, Galatasaray Lisesi’ne yakın)

Yorumlar