26 Şubat 2014 Konuklarımız Nadir/Karaca Tekstil'in Direnen İşçileri

Emeğin Gündemi

Konuğumuz, Narin/Karaca Tekstil'de işten çıkarılan işçilerden biri olan Ramazan Turhan'dı. Turhan'ın anlatımlarına göre sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmışlardı. 250 işçinin çalıştığı Narin/Karaca Tekstil'de programımızın gerçekleştirildiği güne kadar 11 işçi işten çıkarılmıştı. İşveren işten çıkardığı işçileri patronun aleyhine konuştukları ve işi aksattıkları gerekçesiyle 25 E maddesinden işten çıkarmış durumda. Turhan bunun gerçeği yansıtmadığını söylüyor.

Turhan'ın anlatımlarında dikkat çekici olan konu ise sendikanın adının geçmesinin dahi iş yaşamında değişikliklere yol açması. Üstelik de sadece kendi iş yerlerinde değil, çevredeki iş yerlerinde de değişiklikler yaşanmış. Turhan, "sendikanın değil kendisi tozu bile yetti" diyor bu konu için. Turhan sendikanın gelmesiyle beraber geceleri 14 saat gündüzleri 10 saate varan uzun çalışma sürelerinin 8 saate düştüğünü, kötü yemeklerin düzeldiğini, maaşlarının tam yatmaya başladığını, yol paralarını almaya başladıklarını anlattı.

Turhan'ın işçilerin yaşantısı için sendikaların önemini ortaya koyan ve direnişlerini anlattığı söyleşimizin kaydı aşağıdadır:


Yorumlar