Esenyurt Çadır Yangını Davası'nın 11. Duruşması Görüldü

Emeğin Gündemi

Esenyurt Çadır Yangını Davası'nın 11. duruşması Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Çadır yangınında yaşamını yitirenlerin ailelerinin konuya ilişkin açıklamasını okuyucularımızla paylaşıyoruz:

ESENYURT ÇADIR YANGINI DAVASI’NIN 11. DURUŞMASI GÖRÜLDÜ

Bugün Esenyurt Çadır Yangını Davası’nın 11. duruşması Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

İnşaat şantiye alanında meydana gelen çadır yangınında hayatını kaybeden işçilerin aileleri duruşma öncesi bir basın açıklaması yaptı. Aileler adına basın açıklamasını hayatını kaybeden işçilerden Barış Kıyak'ın kardeşi Damla Kıyak okudu. "İş Kazası Değil Cinayet" ve "Sorumlular Belli Adalet İstiyoruz" sloganları atıldıktan sonra duruşma salonuna geçildi.


·         Davada gelinen aşamada ailelerin avukatları tarafından hakkında itiraz dilekçesi verilen Bilirkişi Raporu yeniden Bilirkişi Heyeti’ne gönderilmişti. Bilirkişi Heyeti rapora yapılan itirazları dikkate almamıştı. Ve ek rapor incelemesine gerek görmemişti. Bu duruşmada Mahkeme Heyeti Bilirkişi Raporu’na dair aileler ve avukatlarının, bazı sanık avukatlarının itirazlarını görüştü. Ankara’dan yeni bir Bilirkişi Heyeti oluşturularak yeniden Bilirkişi İncelemesi yapılması talebini kabul etti. Bilirkişi Heyeti’nin “1 A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı- 1 İş Hukukçusu- 1 Üniversiteden İnşaat Mühendisliği bölümünden Yapı İşletimi dalından iş güvenliği formasyonlu saha tecrübesi olan” kişilerden oluşmasına karar verdi.

·         Duruşmada sanık avukatlarının sanıkların duruşmadan muaf tutulması talebine, ailelerin avukatları itiraz etti. Mahkeme itirazları dikkate alarak bu talebi reddetti; sanıkların duruşmalara gelmek mecburiyetinde olduğunu hükme bağladı.

·         Aileler ve Avukatları, bugüne kadar yakalanamayan taşeron şirket Kaldem ortaklarından Mehmet Altun’un yakalanması için gerekli etkin çalışmayı yapmayan Emniyet Görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

·         Duruşma 12 Haziran 2014 tarihine bırakıldı.

Ailelerin basın açıklamasından:

İş cinayetlerinde hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralananlara da acil şifalar diliyoruz.

Böyle olmasın diye mücadelemize devam edeceğiz. Avukatlarımız ve destek veren dostlarımızla her duruşmada; bütün gerçekler raporlarla, tanık ve sanık ifadeleriyle ortada iken, sorumluların layığıyla yargılanması için burada olmaya devam edeceğiz.

11 Mart 2012 tarihinde Esenyurt’ta işçilerin barınma amaçlı kullandığı çadırlarda meydana gelen yangında 11 işçi canımız hayatını kaybetti. Cumhuriyet Savcılığı tarafından düzenlenen iddianame ile 13 kişi yargılanmakta. Tutuklu sanık kalmadı. Yangından bu yana aranan Kaldem ortağı sanık Mehmet Altun halen yakalanmadı. Üstelik ihalelere girip ticaret ve inşaat yapmaya devam etmesine rağmen. Bütün resmi başvurularımıza rağmen, yakalayacak makam bulamıyoruz. Sanığın avukatının duruşmada Mahkeme Heyeti’yle pazarlık yapmaya çalışmasını izliyoruz. “Tutuklamama sözü verirseniz, sanığı getireyim” diye. Böyle rezalet de, böyle adalet de olmaz.

Dava dosyası mahkeme tarafından atanan Bilirkişi Heyeti’ne gönderilmişti. Gelen raporu öğrendik. Kabul etmiyoruz. Mahkeme Heyeti’nden yeni bir Bilirkişi Heyeti atanarak Rapor alınmasını talep edeceğiz. Çünkü,

1-      Bilirkişi Heyeti elektrik mühendisliği ve inşaat mühendisliği meslek disiplinlerinden oluşmuştur. Eksiktir. Bilirkişi Heyeti’nin bir uzman elektrik mühendisi, bir yapı işletmesi ve iş güvenliği dalında formasyon sahibi inşaat mühendisi, kanunun öngördüğü bir iş güvenliği uzmanı ve sorumluluk tespitinde yasal mevzuat analizini yapabilecek bir uzman iş hukukçusunun yer alacağı biçimde oluşturulmasını talep etmekteyiz.

2-      Bilirkişi Raporu’nda İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı hükümleri eksik ele alınmıştır. Ve bu yaklaşımın Rapora yansıyan sonucu, MarmaraPark ve Kayı İnşaat yetkililerinin aklanması olmuştur.

3-      Bilirkişi Heyeti tarafından olayın ve olay örgüsünün ele alınışında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Analiz ve Değerlendirmesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı İnceleme Raporu’nda “ortak değerlendirme olarak” olayın 5510 Sayılı Kanun’un 11/2 Maddesine göre “İşyerinde üretilen mal veya verilen hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen iş yerine bağlı yerler, dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden veya meslek eğitimi yerleri, avlu ve büro gibi diğer eklentiler ile araçlar da işyerinden sayılır.” hükmü yer almaktadır. Dikkate alınmamıştır. Bakanlık Raporu olmazsa, Bilirkişi “iş kazası” bile saymayacak derecede, işçi aleyhtarı tutum takınmıştır.

4-      Kusurun Belirlenmesine ve Sonuca/Ceza Tayinine Etkili Olacak Mevzuata Raporda Hiç Yer Verilmemiştir. Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği, Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun, Topraklama Yönetmeliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun, 81 Nolu İş Teftişi Hakkındaki Milletler Arası Çalışma Sözleşmesi, 155 Nolu İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin Sözleşme, Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Kanunları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, T.C. Anayasası.

Yine halen yakalanmamış olan Kaldem ortağı Mehmet Altun’un yakalanması için gerekli ve etkin çalışma sürdürmeyen Emniyet Görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız…

Bu vesileyle bilinmelidir ki, açık sorumluluğu ortada olan işverenler ve diğer yetkililerin sorumluluktan kurtarılması anlamına gelen her türlü değerlendirmenin karşısında olacağız. Ve kabul etmeyeceğiz.

·         Esenyurt Çadır yangınının 2. yıldönümü nedeniyle 9 Mart Pazar günü saat:13.00’te MarmaraPark AVM’nin önünde yapılacak basın açıklamasına,

·         Her ayın ilk pazar günü 13.00’te Taksim Galatasaray Meydanı’nda tuttuğumuz VİCDAN ve ADALET NÖBETİNE davet ediyoruz.

Biliyoruz ki sesimiz güçlendikçe duyulur, görülür olacağız. Biliyoruz ki suskunlaşmış vicdanlara, sesimiz güçlendikçe ulaşacağız. Biliyoruz ki adalet isteğimiz sen de yanımızda olduğun ölçüde güçlenecek. Bizler, aileler olarak bir araya gelerek sürdürdüğümüz adalet mücadelesinde, bizlerle dayanışma gösteren bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz. Gözünüz, kulağınız, varlığınız, vicdanınız bizimle olsun.

Saygılarımızla

ESENYURT’U UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ…

İş Kazası Değil, Cinayet Diyoruz!..

Bütün Sorumluların Yargılanmasını İstiyoruz... ADALET İSTİYORUZ…

ESENYURT ÇADIR YANGININDA HAYATINI KAYBEDENLERİN

ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ

www.iscinayetleriniunutma.org

unutma@iscinayetleriniunutma.org

www.esenyurtuunutma.org

facebook.com/VicdanVeAdaletNobeti

twitter.com/iscinayetleri

Yorumlar