Konuklarımız Direnişteki Avcılar Belediyesi İşçileri Konumuz Taşeron İşçilik ve Direniş

Emeğin Gündemi

Programımızın bugünkü konukları direnişteki Avcılar Belediyesi taşeron temizlik işçilerinden Senem Torhan, Onur Becermen, Özgür Demir'di. Konuklarımızla direnişlerini, nedenlerini ve direniş süreçlerini konuştuk.

Avcılar Belediyesi'nde taşerona bağlı olarak 650 civarında temizlik işçisi çalışıyor. Bu işçilerden 32'si yaklaşık 130 gün önce işten çıkarıldılar. 32 işçiyi 16 işçinin daha işten çıkarılması takip etti. İşveren, 25/2 ve 29/2 maddeleri gereği yani yüz kızartıcı suç ve hırsızlık gibi gerekçelerle işten çıkarılsalar da konuklarımız, işten çıkarılma gerekçelerini sendikal örgütlenme olarak açıklıyorlar.

Torhan, Becermen ve Demir, Türk İş'e bağlı Belediye İş Sendikası'nda örgütlenme gerekçelerini çalışma koşullarına ve maaşlarının zamanında yatmamasına bağlıyorlar. Giysilerini değiştirecekleri bir yerlerinin ya olmadığını ya da çok kötü olduğunu, mola yerlerinin ve saatlerinin olmadığını, sosyal imkanlarının sınırlı olduğunu, 8 saatlik çalışma süreleri boyunca kişisel ihtiyaçlarını çevrelerindeki esnafların dükkanlarında karşılamak zorunda kaldıklarını açıkladılar.

Direnişlerinin 114. gününde olan direnişçiler, bu süre boyunca ailelerinin ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını da anlattılar. Bu konuda Becermen'in anlattıklarını dinlemenizi öneriyoruz.

Direnişteki işçiler, ihtiyaçlarını sendikanın destekleri ve destekler sayesinde sürdürdüklerini belirttiler. İşçilere destek olmak isteyenler hesap bilgilerine facebook sayfalarından ulaşabilirler.

İşçiler, 27 Ağustos 2016 günü Aksaray'daki Belediye İş Sendikası önünde basın açıklaması yapacaklar. Destek olmak isteyenler, basın açıklamasına katılabilir veya Avcılar Belediyesi karşısındaki direniş çadırını ziyaret edebilirler.


Yorumlar