13 Şubat 2013 Konuğumuz Yıldırım Şentürk Konumuz Şirketler Dünyası ve Profesyoneller

Berna Uçarol, Yıldırım Şentürk, Mustafa Eren

Emeğin Gündemi programımızın bu haftaki konuğu emek üzerine çalışmalarıyla bilinen Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Şentürk. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde öğretim görevlisi olan Yıldırım Şentürk, lisansını ODTÜ Sosyoloji bölümünde, yüksek lisansını Chicago Üniversitesi Sosyoloji bölümünde, doktorasını ise Illinois (Urbana-Champaign) Üniversitesi Sosyoloji bölümünde yapmıştır. Doktora tezi sırasında  “bir dünya kenti” olarak sunulan 1990'lar Türkiye’sini ve bankacılık sektöründeki yeniden yapılanmayı incelemiş olan Şentürk, Ocak 2007-Eylül 2008 tarihleri arasında "Türkiye’de Neoliberal Pratiklerden Kesitler" (bu çalışma Hacıyatmazı Devirmek-Neoliberal Pratiklere Karşı Kollektivite adıyla yayınlanmıştır) , Ekim 2010-Nisan 2012 “Emeğin Kenti İstanbul : Metropolde Çalışma Hayatının Toplumsal ve Mekansal Pratikleri” konulu araştırmaları yürütmüştür.


Emeğin Kenti İstanbul çalışması Türkiye’de emek konusunda yürütülen en geniş kapsamlı çalışmalardan birisidir. İstanbul’daki 100’e yakın meslek ile ilgili saha çalışması yürütülmüş, her bir meslek için ortalama 9 görüşme yapılmıştır. Bu çalışmaları Şentürk’le beraber  3 asistan ve MSGSÜ’de öğrenim görmekte olan  lisans ve lisanüstü 30’un üzerinde öğrenci yürütmüştür. Çalışmada  İstanbul’da farklı iş kollarında çalışan kişilerin hayatlarını nasıl sürdürdükleri, bu kişilerin yaşamlarını ve çalışma hayatlarını daha olumlu hale getirebilecek toplumsal ve mekânsal örgülerin neler olabileceği, bu kişilerin kendi deneyimlerinden yola çıkılarak araştırılmaya çalışılmıştır.

Yıldırım Şentürk
Yıldırım Şentürk'ün Aralık 2011'de düzenlediği Emeğin Kenti İstanbul etkinliğinin afişi

Program sırasında Şentürk ile bu çalışmasının şirketler dünyası ve profesyoneller konulu bölümü üzerine konuştuk. Şentürk, bir yandan çalışma koşullarını, yüksek turn over (sirkülasyon) oranını, çalışanda şirkete dair aidiyet duygusunun kaybını, vasıfsızlaşmayı, uzun çalışma saatlerini anlatırken diğer yandan sadece çalışanın yaşam koşullarına odaklanan bir bakış açısının yetersiz kalacağını vurguladı ve şirketlerin kendisinin de mercek altına alınması gerektiğini, toplumsal çıktıların önemli olduğunu belirtti.

Şentürk ile "külkedisi sendromu", "oyun" gibi şirketler dünyasına ve profesyonellere dair açıklamalar getiren kavramsallaştırmalarını da konuştuk. Şentürk'ün bu konudaki tespitlerine dair ayrıntılı bir yazısını Toplum ve Bilim dergisinin 126. sayısında bulabilmek mümkün. Emeğin Kenti İstanbul çalışması da Şentürk tarafından kitap olarak da hazırlanıyor ve önümüzdeki aylarda piyasa çıkacak.


Yorumlar