1 Ocak 2014 Konuklarımız Kazova İşçileri Konumuz Patronsuz Üretim Deneyimi

Programımızın konuklarından Aynur Aydemir
Yeni yılın ilk gününde, 2013 yılında kararlı bir direniş sürdüren, alacakları karşılığında fabrikayı işgal ederek kendileri için üretime geçen ve sonunda da bir kooperatif kurarak patronsuz bir üretim yolunda adım atan Kazova İşçileri'nden Bülent Ünal ve Aynur Aydemir'i konuk ettik.

94 Kazova işçisi, patronları tarafından iflas gösterilerek 4 aylık maaşları, ikramiyeleri ve tazminatları gasp edilerek 31 Ocak’ta işten çıkarılmışlar ve bunun üzerine  gasp edilen haklarını geri alabilmek için 27 Şubat 2013 tarihinde direnişe geçmişlerdi. 29 Nisan tarihinde fabrika önünde çadır kuran işçiler, patronlarının fabrikadaki makineleri başka bir yere taşımaya başlaması üzerine kalan makinelerin kaçırılmasına engel olabilmek için 28 Haziran tarihinde fabrikayı işgal etmişlerdi. İşgalle beraber tamir ettikleri bu makinelerde üretime de başlamış ve Ağustos ayında ürettikleri kazakların satışıyla gündeme gelmişlerdi. Ekim ayında ise mahkeme kararıyla, alacakları karşılığında makinelere el koyulması yeni bir sürecin kapısını araladı. Bundan sonrası ise, Türkiye emek tarihi açısından öne çıkan deneyimlerden birini oluşturuyor. Kazova İşçileri patronsuz üretim deneyimini yaşama geçirebilmek için şimdi bir kooperatif kuruyorlar. .


Programımızın konuklarından Bülent Ünal, ürettikleri kazaklarla birlikte
Direniş sürecini ve bu deneyimlerini söyleşimizin kaydında bulabilirsiniz. Söyleşimizin kaydı aşağıdadır:


Kazova İşçileri'ni daha henüz direnişi sürdürdükleri 17 Temmuz tarihinde de programımıza konuk etmiş ve direnişlerinin nedenlerini, nelerle karşılaştıklarını konuşmuştuk. Dinleyici ve okuyucularımız aşağıdaki linki tıklayarak hem bu söyleşimizin kaydını dinleyebilirler hem de Kazova İşçileri'ne ilişkin daha önceki haberlerimizi görebilirler.

17 Temmuz 2013 Konuklarımız Kazova Tekstil İşçileri, Konumuz Tekstil İşçilerinin Direnişi

Kazova İşçileri'ne Dair Haberlerimiz

Kazova İşçileri bir twitter hesabına ve internet üzerinden yayın yaptıkları bir bloga da sahip. Buralardan kendilerine ulaşabilmek mümkün:

https://twitter.com/kazovadirenisi

Yorumlar