Vicdan ve Adalet Nöbeti'ndeki Ailelerden Açıklama



Kendilerini programımızda konuk olarak ağırladığımız ve iş cinayetlerini konuştuğumuz Vicdan ve Adalet Nöbeti'ndeki aileler Van Bayram Otel Davası ile ilgili açıklama yaptılar. Açıklamayı paylaşıyoruz:


BASINA ve KAMUOYUNA,
Van/Bayram Otel Davası hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 02.08.2012 tarihinde yapılan açıklamaya, yargılama sürecine dair değerlendirmelerimizdir.
Öncelikle, 22.07.2012 tarihinde çeşitli gazete ve televizyonlarda iddianame henüz hazırlanmadan yapılan haberler konusunda üzüntümüzü belirtmek isteriz. Çıkan haberler üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığından gerçek bilgiyi aldıktan sonra ilgili basın organlarını arayarak, ulaşmaya çalışarak haberlerin düzeltilmesini istedik. İtirazımızı haklı buldular. Gereğini yapan oldu, yapmayan oldu.
02.08.2012 tarihli ve 03.08.2012 tarihli yazılı ve görsel basında yer alan, Van-Bayram Otel dava süreciyle ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasını öğrendik. Devamında ise tarafımıza ilgili işlemin belgeleri tebliğ edildi. Belgeler tebliği edilmeden herhangi bir açıklamada bulunmayı doğru bulmadığımız için bekledik.
Suç duyurusu ve şikayet dilekçemizde ‘bütün sorumluların’ yargılanması yönünde, yasal gerekçeleriyle;
1-    Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığından Sorumlu Başbakan Yardımcısı; Beşir ATALAY
2-    Suç tarihindeki Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Vekili; İ. Ejder KAYA
3-    Müdahale Dairesi Müdürlüğünün kendisine bağlı bulunan, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Yardımcısı
4-    Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, Müdahale Dairesi Müdürü
5-    Van Valiliği-Münir KARAOĞLU
6-    Van İli Afet ve Acil Durum Müdürü; Cafer GİYİK
7-    Bayram Otel Sahipleri
8-    Bayram Otel Mesul Müdürü’nün yargılanması gerektiğini beyan etmiştik.
Van Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma kapsamında verdiği kararları değerlendirdiğimizde;
1- Başbakan Yardımcısı Beşir ATALAY hakkında; Anayasanın 100. ve TBMM İç Tüzüğünün 107. maddesi gereğince görevi nedeniyle işlenen suçlar dolayısıyla yargılama yapılabilmesi Meclis Kararına bağlı olması sebebiyle, KOVUŞTURMAYA YER olmadığı yönünde karar verilmiştir.
*Aileler ve Avukatları olarak;  anlaşılır bulmaktayız. Mecliste grubu bulunan tüm siyasi partileri ziyaret ederek, soruşturma önergesi verilmesi girişiminde bulunacağız.
2- Van Valisi Münir KARAOĞLU, Merkezi ve Yerel AFAD Yetkilileri hakkında; 4483 sayılı yasa hükümleri kapsamında değerlendirilerek, GÖREVSİZLİK KARARIYLA dosyaları tefrik edilerek Yargıtay Başsavcılığına gönderilmiştir.
*Aileler ve Avukatları olarak; anlaşılır bulmaktayız. Ankara’da yargılama sürecinin takipçisi olmayı sürdüreceğiz.
3- Bayram Otel Sahipleri hakkında; Açılmış davadaki sevk maddesini yetersiz bulmaktayız. ‘Bilinçli taksir’ değil, ‘olası kastla’ fiillerinin değerlendirilmeleri gerektiğini düşünmekteyiz.
*Aileler ve Avukatları olarak; Van’daki dava sürecini takip etmeyi sürdüreceğiz.
Bizler, adaletin önüne ‘idari vesayet ve dokunulmazlık’ zırhlarının konulmamasını diliyoruz. Yasal mevzuatın hükümlerinin adaletsizliğe yol açıcı yorumlarla değerlendirilmemesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bütün sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızın, bütün sorumluların yargılanması için elimizden geleni yapacağımızın bilinmesini istiyoruz. Saygılarımızla.
Aileler adına;
Sinem Emir (0531 914 62 29)
Avukatlar-Hukukçular adına;
Nermin Kaplan (0532 663 84 80), Tamer Özkan (0542 261 44 58),
Murat Deha Boduroğlu (0532 245 77 09), Murat Timur (0533 723 63 30),
Erbay Yucak (0535 740 77 91)




Yorumlar