24 Ekim 2012 Konuklarımız İşten Çıkarılan İstanbul Bilgi Üniversitesi İşçileri


emeğin gündemi-istanbul bilgi üniversitesi ve şirketleşen akademi

İstanbul Bilgi Üniversitesi son yıllarda, öğrenim ve etkinliklerinden ziyade  işten çıkarmalarla gündeme geliyor. Özellikle üniversitenin satılıp Amerikan kökenli  Laurate Internaional Universities'in parçası haline gelmesinin ardından, kar merkezli bir şirket gibi işletildiği eleştirileri gündemde.



İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde işten çıkarılan işçilerin sayısı 26'ya ulaştı. İşçilerin yanısıra 30'un üstünde akademisyenin de görevlerine son verildi. İşten çıkarmalar sürerken, Bilgi Üniversitesi'nde hala çalışmakta olan işçilerin sendikalaşma çabaları da sürüyor. İşten çıkarılan işçilerin bir çoğu, DİSK Sosyal İş Sendikası'nın üyesi ve sendikanın da desteğiyle üniversitenin Santral (Silahtarağa) Kampüsü'nde oturma eylemi yapıyorlar.



Direnişteki işçiler Santral Kampüsünde, oturma eylemi yaptıkları yerde sonuncusuna Büşra Ersanlı, bir öncekine de Murat Belge'nin katıldığı "Açık Hava Dersleri" düzenliyorlar. 8 Kasım tarihinde düzenlenecek Açık Hava Dersi'nin konuşmacısı ise Aydın Engin olacak.

Direnişlerini sürdüren işçilere http://bilgicalisanlari.com/ adresinden ulaşılabilir ve oturma eylemi yaptıkları Santral Kampüsü'nde destek verilebilir.





İşten çıkarılan iki işçiyle, Beyhan ve Mehmet'le işten çıkarılma süreçlerini, ticarileşen üniversiteleri, sendikalaşma çabalarını ve taleplerini konuştuk. Konuşma, üniversitelerin şirket, öğrencilerin "müşteri" olarak görüldüğü sürecin nasıl işlediğini ve nelere yol açabileceğini göstermesi açısından oldukça bilgilendirici. Konuşmanın kaydı aşağıdadır.


Yorumlar