Marmara Park AVM İş Cinayeti Davası Görüldü



Vicdan ve Adalet Nöbeti'ndeki ailelerin, 23 Kasım günü gerçekleşen Marmara Park AVM iş cinayeti davası ile ilgili açıklamalarını dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:


MARMARA PARK AVM İNŞAATINDA YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİLERİN AİLELERİ ADALET İSTİYOR

İSTANBUL- Esenyurt’ta 17 Ekim 2012’de törenlerle açılışı yapılan Marmara Park AVM’nin inşaatında 11 Mart 2012’de meydana gelen yangında 11 işçi hayatını kaybetmişti. Bugün Esenyurt davasının üçüncü duruşması görüldü. Davada 13 sanık bulunmakta olup 5’i tutuklu, 8’i tutuksuz olarak yargılanmakta. Duruşma öncesinde yaşamını yitiren işçilerin adalet arayışını sürdüren aileleri, duruşmanın görüldüğü Bakırköy Adliyesi önünde toplanarak bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamayı, aileler adına abisini yangında kaybetmiş olan Damla Kıyak okudu.


“HİKÂYE HEP AYNI”

Aileler açıklamalarında ilk olarak,  Samsun-Tekkeköy’de Eti Bakır’a ait işletmede amonyak tankının kapağında yapım çalışması devam ederken meydana gelen çökme olayına dikkat çektiler. “İlk belirlemelere göre enkaz altında kalarak hayatını kaybeden 5 işçi kardeşimize rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralanan 11 işçi kardeşimize de acil şifalar diliyoruz,” diyerek söze başladılar.

Aileler, “Hikâye hep aynı. İstanbul-Davutpaşa, Zonguldak-Karadon, Ankara-Ostim-İvedik, Bursa-Kemalpaşa, Esenyurt... Binlerce işçi bu izbe, havasız, yeterince aydınlatılmayan, hiçbir iş güvenliği önlemi alınmayan işyerlerinde, mevcut tehlikeler ve riskleri konusunda bilgilendirilmeden, gerekli eğitimler yapılmadan, ihtiyaçları olan koruyucu donanımlar kendilerine verilmeden, sigortasız, güvencesiz olarak istihdam edilmektedir,” diyerek kendilerinin de bir emsalini yaşamış oldukları ve sürüp giden “iş kazaları” için tepkilerini dile getirdiler.

“CANLARIMIZI KAYBETMEMİZİN NEDENİ İŞÇİNİN HAYATINA KIYMET VERİLMEMESİ”

 “Canlarımızı kaybetmemizin nedeni, denetim eksikliği, ihmal, kâr hırsı ve işçinin hayatına kıymet verilmemesi,” diyen aileler, bunun dava dosyasında yer alan iş müfettişleri raporu ve savcılık iddianamesi tarafından da teyit edilmekte olduğunu vurguladılar. Öte yandan aileler, Cumhuriyet Savcılığı tarafından düzenlenen iddianame ile 13 kişinin yargılandığı dava konusunda “tüm sorumlulara” işaret ederek, “Marmara Park şirketinden, Kayı İnşaat’a, KALDEM’den, MİRATEK’e ve diğer sorumlulara kadar yargılamanın adil ve etkin sürdürülmesi için elimizden geleni yapacağız,” diyerek davalarının takipçisi olduklarını dile getirdiler.

Bugün görülen üçüncü duruşmada “tanıkların dinlenmeye devam edileceğini” belirten aileler, bir önceki duruşmada yaşadıklarını hatırlatarak, “yasaların kendilerine verdiği yükümlülükleri yerine getirmedikleri” gibi, duruşma sırasında da “herkesin sorumluluğu birbirine yıkmaya çalıştığını gördüklerini” ifade ettiler.

“İŞ KAZASI DEĞİL, CİNAYET”

“Adalet mücadelelerimizi sürdürmeyi gidenlere boyun borcumuz, geride kalan işçilere yükümlülüğümüz olarak görüyoruz,” diyen aileler açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdılar: “Diğer iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden ailelerle, destek veren dostlarımız ve avukatlarımızla birlikte, Esenyurt’u unutmadık, unutturmayacağız. İş kazası değil, cinayet diyoruz! Bütün sorumluların yargılanmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz.”

Daha sonra ailelere destek için duruşmaya katılmak üzere orada bulunan Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ailelerden sözü alarak destek dileklerini paylaştı. Topal, Demir, Nağmal aileleri de söz alarak konuştular. Yapılan konuşmaların ardından aileler, avukatları ve kendilerine destek verenlerle birlikte duruşma salonuna geçtiler.

DURUŞMADA YALANCI TANIKLIK İDDİASI

Duruşmada mahkeme tarafından tanık olarak dinlenmek üzere çağrılan aynı şantiyede çalışan ve çadırlarda kalan Cem Kılıç, İsmail Sarısüleyman, Nurtaç Kurada  ifadelerinde ve kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri cevaplarda “herhangi bir iş güvenliği eğitimi almadıklarını, bu yönde de bir denetime rastlamadıklarını” beyan ettiler.

Sanık avukatlarının tanık olarak çağırdığı Fatih Türk adlı kişi dinlendi. Bu kişinin, “o işyerinde çalışmadığı halde, o gün orada bulunduğunu beyan ederek aslında çadırların yakılmış olabileceğine dair iddialarda bulunması” gerekçesiyle ailelerin avukatları tanık Fatih Türk hakkında “yalancı tanıklık” yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Amcasını yangında kaybeden ve aynı şantiyede bir ay süreyle çalışmış olan Rüstem Keskin’in ifadesine başvuruldu. Tanık “bir ay boyunca sigortasız çalıştırıldığı için işten ayrıldığını, herhangi bir iş güvenliği eğitimi verilmediğini” beyan etti.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 18 OCAK’TA

Avukatların görüş bildirmeleri sonrasında mahkeme heyeti tarafından,

1-      Halen aranmakta olan KALDEM şirketinin ortaklarından Mehmet Altun’un yakalanmasının beklenmesine,

2-      Diğer duruşmaya gelmeyen tanıkların zorla getirilmesine,

3-      Fatih Türk adlı tanık hakkındaki suç duyurusunun daha sonra karara bağlanmasına,

4-      Marmara Park ile Kayı İnşaat arasındaki sözleşmenin gereği olarak ilgili inşaat alanına dönük bir sigorta anlaşmasının olup olmadığının araştırılmasına,

5-      İkinci duruşmada ilgili firmalardan talep edilen karşılıklı sözleşme örnekleri ve bütün bu şantiye alanını kapsayan iş güvenliği koordinasyon tutanaklarının istenmesine karar verilerek, duruşma 18.01.2013 günü saat 10.00’a bırakıldı. -23.11.2012

Yorumlar