DHL İşçilerinin "Sendikal Nedenden" İşten Atıldığı Mahkeme Kararıyla Netleşti

Emeğin Gündemi


DHL firması çeşitli nedenlerle 25'e yakın işçiyi işten çıkarmıştı. İşçiler işten çıkarmaların sendikalaşma çabaları yüzünden olduğunu ifade ediyordu. Bu nedenle mahkemeye de başvurmuşlardı.Bakırköy 13. İş Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme işten çıkarmaların "sendikal nedenlerle" olduğuna hükmetti ve bu yönde karar aldı. Böylece DHL firmasının sendikalara karşı düşmanca tutumu mahkeme kararıyla da onaylanmış oldu.

TÜMTİS'in bu karara ilişkin bize ulaştırdığı açıklamasını dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:



DHL İŞVERENİNİN SENDİKAYA TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ MAHKEME KARARIYLA TESCİLLENDİ
MAHKEME İŞÇİYİ HAKLI BULDU, İŞTEN ATILMA “SENDİKAL NEDENDEN” DEDİ

Sendikamıza üye olduğu için bu güne kadar 25’e yakın işçiyi işten çıkaran ama bunu hep inkar eden DHL’nin sendikal nedenle işçi çıkardığı mahkeme kararıyla da doğrulandı.

Sendikal örgütlenmeyiengellemek için baskı, tehdit, sendikaya üye olmayan işçileri diğerlerine karşı kayırarak sendikasızlığa teşvik ve işçi çıkarma gibi her yolu deneyen, bu günlerde de korsan bir sendika ile yeni bir hileye başvuran DHL işvereninin gerçekte bir sendika düşmanı olduğu artık mahkeme kararı ile de tescil edilmiş oldu.

Korcan Yılmaz ve Doğan Ervan isimli üyelerimiz, DHL tarafından işten çıkarılmalarından sonra açtıkları işe iade davalarını kazandılar ve mahkeme bu üyelerimizin sendikal nedenle işten çıkarıldığına karar verdi. DünBakırköy 13. İş Mahkemesi’nde görülen davada Mahkeme iki üyemizin işe iadesine ve sendikal nedenlerle işten çıkarıldıkları için bir yıllık ücret tutarında tazminat almalarına ve 4 ay boşta geçen süre ücretlerinin ödenmesine karar verdi.

Yaklaşık 2 yıldan bu yana devam eden sendikalaşma mücadelesinde işveren tarafından işten çıkarılan ve işe dönme mücadelesi yürüten üyelerimiz direnişlerinin 216. gününde kazandıkları hukuk zaferiyle daha da bilendiler.

Sendikamız Merkez Yönetim Kurulu mahkemenin verdiği bu karara ilişkin bir açıklama yaptı. Merkez Yönetim Kurulu’nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:

İŞVERENİN SENDİKA KARŞITI TUTUMU HUKUKİ OLARAK DA KANITLANMIŞ OLDU
Örgütlenme çalışması yürüttüğümüz DHL’de işverenler bu güne kadar pek çok yönteme başvurdu. İşverenin yoğun baskıları nedeniyle zor koşullarda yürüttüğümüz bu çalışma esnasında çok sayıda üyemiz işten çıkarıldı. Sendikalı olarak işe dönme mücadelesi veren işçiler sendikamız önderliğinde 217 günden bu yana DHLdepolarının önünde direnişlerine devam ediyor.

Sendikal haklara saygı göstermek yerine işçiye kapıyı gösteren işverenin tutumuna karşı sendikamız hukuki mücadelesini sürdürüyor.Bu güne kadar işten çıkarılan 23 üyemiz için işe iade davası açıldı. Sonuçlanan davaların tamamında işveren haksız bulundu. Son olarak iki üyemizin “sendikal nedenlerle” işten çıkarıldığı mahkeme kararıyla da ispatlanmış oldu. İşvereni haksız bulan mahkeme, iki üyemizin işe iadesini ve 1 yıllık maaşları tutarında tazminatlarının ödenmesini uygun buldu.İşverenin sendika karşıtı haksız ve hukuksuz tutumu bu kararla birlikte bir kez daha kanıtlanmış oldu.

DHL işvereni, sendikal mücadelenin önüne geçmek için bir taraftan işçileri zorla Hak-İş’e bağlı Taşıma-İş’e üye yapmaya çalışıyor bir taraftan da işçilerin direniş çadırlarını yıktırıyor. Soğuk kış günlerinde işçilerin kaldığı direniş çadırını polis ve zabıtaya yıktırarak direnişi bitireceğini sanan işveren yanılıyor. Tam da böylesi bir süreçte mahkeme tarafından verilen bu karar,işçilerin mücadelesinde ne kadar haklı olduklarını bir kez daha göstermiş oldu.
TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu

Yorumlar