27 Şubat 2013 Konuklarımız Direnişteki Kuzu Deri İşçileri Konumuz Sendikalaşma ve İşten Çıkarmalar

Berna Uçarol, Mehmet Şefik Dağ, Ömer Yılmaz, Mehmet Aslıvar, Mustafa Eren, Emeğin Gündemi

Programımızın konukları İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan Kuzu Deri firmasında işten çıkarılan Mehmet Şefik Dağ ve Ömer Yılmaz ile bu direnişin destekçisi Mehmet Aslıvar'dı. Dağ ve Yılmaz, Deri İş Sendikası üyesi oldukları için işten çıkartıldıklarını belirtiyorlar. Dağ firmanın 8 yıllık, Yılmaz ise 16 yıllık çalışanları. 

Emeğin Gündemi

Dağ, programın olduğu gün direnişin 71. günündeydi. Yılmaz ise direnişin 63. gününde işten çıkarılmış ve direnişe başlamış. Dağ program sırasında işten çıkarılışının ayrıntılarını ve sendikalaşma çabasını anlatırken, Yılmaz'ın hazırladığı ve okuduğu metin ise bir işçinin yaşantısını gözler önüne seren çarpıcı bir anlatı oluşturuyordu. Aslıvar ise Zeytinburnu'ndaki deri işçilerinin durumlarına özet anlatımıyla ışık tuttu. 

Emeğin Gündemi

İşçilerin örgütlendiği sendika olan Deri İş Sendikası, Kuzu Deri'de başlayan direnişi 19 Aralık günü bir basın açıklamasıyla duyurmuştu:
Zeytinburnu'nda Kuzu Deri işçileri insanca şartlarda çalışmak ve haklarımızı almak için Deri-İş Sendikasında örgütlendi. Yalnızca birlik içinde olursak sorunlarımızı çözebileceğini, taleplerine ulaşabileceğini öğrenen Kuzu Deri işçileri anayasal hakkını kullanarak sendikamıza üye oldu. Ancak işçilerin sendikalı olduğunu öğrenen Kuzu Deri patronu sendikayı kabul etmemek için sendika üyelerini işten çıkarmaya başladı. İşten çıkarılan sendikamızın üyeleri işten çıkarmalara son verilmesi, işten çıkarılan üyelerimizin işe geri alınması ve Kuzu Deri’nin sendikamızı tanıması için kapı önünde oturma eylemine başladılar.
Emeğin Gündemi

Dağ ve Yılmaz, direnişlerini Zeytinburnu, Olivium alışveriş merkezinin karışsında bulunan Kuzu Deri firmasının önünde sürdürüyorlar. Kendilerine destek vermek isteyenler burayı ziyaret edebilirler. Direnişe ilişkin haberler ise Kuzu Deri Direnişi isimli facebook sayfasından takip edilebilir.

Dağ, Yılmaz ve Aslıvar ile sürmekte olan deri işçisi olmayı, direnişi ve sendikalaşma çabalarını konuştuğumuz radyo programımızı aşağıda dinleyebilirsiniz:


Yorumlar