DHL İşçilerine Uluslararası İşçi Örgütlerinden Destek


Emeğin Gündemi


Kendilerini daha önce programımızda konuk olarak ağırladığımız, sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını ifade eden direnişteki DHL işçilerine uluslararası işçi örgütleri de destek oluyor. Almanya’da 200 bin üyesi bulunan Ver.di Sendikası Genel Başkan Yardımcısı AndreaKocsis ve Avrupa İşçi Konseyi’nden bir heyet DHL işçilerine destek için Türkiye’ye geldi.

TÜMTİS tarafından elimize ulaştırılan açıklama ve fotoğrafları dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:


Emeğin Gündemi

DHL İŞÇİLERİNE ULUSLARARASI DAYANIŞMA 

TÜMTİS sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan DHL işçilerine uluslararası destek büyüyor. Uluslararası taşımacılık şirketi olan DHL’nin merkezi Almanya’da 200 bin üyesiyle örgütlü bulunan Ver.di Sendikası Genel Başkan Yardımcısı AndreaKocsis ve Avrupa İşçi Konseyi’nden bir heyet DHL işçilerine destek için Türkiye’ye geldi.

DHL’nin İstanbul Esenyurt ve Kocaeli Gebze depoları önünde direnişini sürdüren işçilerle görüşerek destek mesajı veren heyet,TÜMTİS yöneticileriyle birlikte bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi DHL aktarım merkezi önünde yapılan eyleme aralarında Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükucak , Türk-İş Marmara Bölge Başkan Yardımcısı Adnan Uyar’ın da bulunduğu çok sayıda sendika başkanı ve yöneticileri de katılarak destek verdi. Eyleme 47 gündür direnişte olan İSMACO işçileri de katıldı.

Gebze Organize Sanayi bölgesinde 235 gündür direnişte olan işçilerin çadırına bu sabah müdahale etti. İşçilerin çadırı iki gün önce polis tarafından yıkılmıştı. Çadırı bu sabah yeniden kurmak isteyen işçilere polis yeniden müdahale ederek kurmalarına izin vermedi. Tümtis Genel Başkanı Kenan Öztürk ise uygulamanın anti demokratik olduğunu belirterek ne pahasına olursun bu çadırı kuracağız ve burada mücadelemize devam edeceğiz dedi.

Daha sonra yürüyüşe geçen Tümtis üyeleri DHL aktarım deposu önünde açıklama yaptı. “Yaşasın sınıf dayanışması”, “DHL’Ye sendika girecek başka yolu yok” “direne direne kazanacağız” sloganlarının atıldığı eylemde yapılan konuşmalar şöyle:

Emeğin Gündemi

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk’ün yaptığı açıklama şöyle:

BASINA VE KAMUOYUNA
DHL de 1 yılı aşkın süredir devam eden örgütlenme mücadelemiz, işverenin tüm baskı ve saldırılarına rağmen büyüyor. DHL işvereni anayasal hakkını kullanan 23 işçiyi işten çıkardı. Baskı, tehdit ve işten çıkarmakla sendikalaşmayı engelleyemeyen DHL patronu bir taraftan da sendikaya üye işçileri istifa ettirmek için her tür yöntemi denedi. Sendikalaşmanın önüne geçemeyeceğini anlayan DHL patronları şimdi ise yeni oyunlara başvuruyor.

Düne kadar sendikaya üye olduğu için işçi çıkaran, istifa etmesi için baskı yapan, zam rüşveti ile sendikadan vazgeçirmeye çalışan DHL işvereni şimdi de müdürleri aracılığıyla işçileri sözde sendika olan Öz Taşıma-İş’e zorla üye yapmaya çalışıyor.

Sendikamıza üye olduğu için işten çıkarılan 23 işçi için işe iade davası açtık. Bu güne kadar biten 11 davanın tamamında mahkemeler işe iade kararı verdi. Mahkemeler DHL’nin sendikal nedenle işçi çıkardığını da tespit etti.

DHL işvereni, baskı, tehdit, rüşvet ve işten çıkarma yöntemleri ile yavaşlattığı ama engelleyemediği örgütlenme mücadelemizi şimdi de başka bir yöntemle yenilgiye uğratmaya çalışıyor. DHL her kademeden bütün yöneticilerini, müdürlerini HAK-İŞ’e bağlı Öz Taşıma-İş sendikasını örgütlemek için seferber etmiş durumda. Tabelasını asacak bir binası, yasal organlarını oluşturacak kadar üyesi bile olmayan bu sarı sendikanın örgütçüleri DHL yöneticileri olmuştur. HAK-İŞ’e bağlı diğer sendikalardan devşirilmiş yöneticilerle kurulabilen bu sarı sendikanın genel başkanı taşımacılık işkolunda bir gün dahi çalışmamıştır. Sendikamıza karşı işkolu barajını aşamamış, toplu sözleşme yetkisi olmayan bu sarı sendikayı müdürleri vasıtasıyla örgütlemeye çalışan DHL işvereninin asıl amacı işçiyi bölerek işyerine sendikanın girmesini engellemektir.

 Ama işverenin bu oyunu da tutmayacaktır. 235 günden bu yana sendikamızın öncülüğünde direnen, tüm baskılara, işten çıkarma tehditlerine rağmen sendikamızdan vazgeçmeyen, ekmeğine ve onuruna sahip çıkan DHL işçileri ve sendikamız bu mücadeleden zaferle çıkacaktır. Daha iyi bir ücret, daha iyi çalışma koşulları ve sosyal hak ile iş güvencesine kavuşmak için sendikalaşmak ve mücadele etmek zorundayız.
Mücadelemiz uluslararası destek ve dayanışma ile büyüyerek devam ediyor. Bu gün çok daha güçlüyüz. Almanya’da 2 milyondan fazla üyesi bulunan ve 200 binden fazla DHL işçisinin örgütlü bulunduğu Ver.di sendikası yanımızda. Avrupa İşçi Konseyi’nden arkadaşlarımız bizimle birlikte. Bu mücadelede 5 milyon üyeli ITF’in desteğini aldık. Şimdi de Ver.di’nin Genel Başkan Yardımcısı AndreaKocsis ve Avrupa İşçi Konseyi’nden arkadaşlar direniş yerini ziyaret ederek haklı ve onurlu mücadelemize destek veriyorlar. Bu ziyaretten sonra artık Almanya’daki yüzbinlerce DHL işçisi bu mücadelenin bir tarafı olacak, DHL işvereninin oyunlarını ve tehditlerini Türkiye’deki işçi kardeşleriyle birlikte boşa çıkaracaktır.
      
Ver.di sendikası başkan yardımcısı ve yöneticilerine sendikamız adına teşekkür ediyorum. Bütün kardeş sendikaları emek ve demokrasi güçlerini mücadelemizle dayanışmaya çağırıyorum. İşçi sınıfı ve uluslararası dayanışma kazanacaktır.

KOCSİS Konuşması

Ver.di Genel Başkan Yardımcısı AndreaKocsis:
Aranızda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Dünyanın hiçbir yerinde ve Türkiye de DHL işvereninin sendika düşmanlığı yapmasına izin vermeyeceğiz. İster türkiye’de ister Almanya’da olsun bir işveren insan haklarını ayaklar altına alıyorsa buna kesinlikle müsaade etmeyiz. Almanya’da bir dizi gerçek dışı iddialar ortaya atılıyor. Güya Tümtis sendikası zoru dayatıyormuş. DHL, güvenliği ve polis işbirliği ile yapılan asıl zoru dayatmayı burada gördük. Bu kesinlikle kabul edilemez. Eğer DHL yönetimi biz Alman delagasyonunun 2 saat burada durup Almanya’ya döndüğümüzde bunu unutacağımızı sanıyorsa aldanıyor. Dünyanın her yerinde sendikaları ziyaretleriyle bu işin peşini bırakmayacaklarını göstereceklerdir. DHL yönetimi bilmeliler ki TÜMTİS mücadelesine Ver.di ve uluslararası camianın desteği sonuna kadar devam edecektir.
DHL işvereninden derhal üç şeyi yerine getirmesini istiyoruz: İşten çıkarılan işçiler geri alınmalı. TÜMTİS yetkili sendika olarak tanınmalı. TİS görüşmeleri başlamalı. Hepinizi kucaklıyorum. Dayanışma, mücadele, zafer.

Büyükucak
Faruk Buyükucak ‘da konuşmasında korsan sendikayı devreye koyan  Hak-İŞ’in tutumunu eleştirdi. Türk-İŞ olarak Tümtis sendikasının yanında olduklarına dair mesaj verdi.

Yorumlar