İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ocak ayında en az 68 işçinin yaşımını yitirdiğini açıkladı. Meclis'in açıklamaları ve duyuruları için kendi internet sitelerine bakılabilir.
İlgili basın açıklamasını dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:
"Güvencesiz çalışma ölüm demektir"
İş cinayetleri kadın, erkek demeden, ülkemizin dört bir yanında Ocak ayında da devam etti. Yazılı, görsel, dijital basından ve emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ışığında tespit edebildiğimiz kadarıyla Ocak ayında en az 68 işçi hayatını kaybetti…
İşçi ölümlerinin 16’sı madencilik, 15’i inşaat ve 10’u metal sektörlerinde yaşandı…
Zonguldak’ta 11, Gaziantep’te 10, İstanbul’da 6 ve İzmir’de 4 arkadaşımız aramızdan ayrıldı…
7 Ocak 2013 Pazartesi günü saat 11.20 sıralarında Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı Zonguldak Kozlu Müessese Müdürlüğü faaliyet sahası içinde bulunan ve - 630 kotunda açılmakta olan ana kat hazırlık galerisinde meydana gelen iş cinayetinde 8 maden işçisi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren arkadaşlarımızın adı Hüseyin Kürekçi, Hasan Bozacı, Muharrem Yapıcı, Yüksel Koca, Ahmet Şekerci, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz ve Satılmış Arslan’dır. Metan patlamasının gerçekleştiği ocağı taşeron Star İnşaat işletmektedir. Star İnşaat MHP’li milletvekili Ruhsar Demirel’in eşine aittir. Grubun diğer iştiraki Pano Madencilik’in diğer iki ortağından biri ise Dursun Akyürek’tir.
Star İnşaat’a bağlı olarak çalışan maden işçileri 2011 Haziran ayında ücretlerini düzenli alamadıkları, çalışma koşullarının kötü olduğunu, iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu ve gaz maskelerinin bile olmadığını belirterek, “Sonumuz Karadon’da ölen 30 işçi gibi olsun istemiyoruz” diyerek eylem yapmıştı. Yine 2012 Temmuz ayında mazeret izinlerinin verilmediği, rahatsızlıklarına rağmen doktora gitme taleplerinin kabul edilmediği, yedek kıyafet ve çizme verilmediğini belirterek iş bırakmışlardı. Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu ise işçilerin yaptıkları eylemin “yasa dışı” olduğunu iddia etmişti. Bakanlığın yaptığı denetlemelerde kontrol ve degaj sondajlarının yeterli yapılmadığı konusunda firma defalarca uyarılmış ve bu durum Sayıştay raporlarına da yansımıştı. Ancak eksiklikleri tespit edilmesine rağmen işletmeye sadece para cezası kesildi ve şirket faaliyetine devam etti...
7 Ocak’ta ise metan gazının ani püskürmesi sonucu 8 arkadaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaşanan bu iş cinayetinin sorumlusu Çalışma Bakanlığı, Star İnşaat ve TTK’dır.
30 Ocak 2013 Çarşamba günü saat 10.45’te, Gaziantep 4’üncü Organize Sanayi Bölgesi’nde “Çeliğin hayat bulduğu yer!” sloganı ile faaliyet gösteren Güneydoğu Galvaniz fabrikasında buhar kazanında meydana gelen patlama sonucu 7 işçi can verdi… Can veren arkadaşlarımızın adı Ramazan Bezgin, Lütfü Çalakan, Emrah Özboya, Serdar Tufan, Kenan Kaya ve Suriye’de yaşanan savaş sonucu ülkelerini terk etmek zorunda kalan Muhammed Ashour ile Hasan Ahmad Asaad’dır.
Güneydoğu Galvaniz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıklamasına göre, “2011 yılında iki kez teftiş görmüş, idari para cezasına çarptırılmış. Belli ki iş sağlığı ve güvenliği konusunda eksikleri olan bir işyeri”dir. Ancak iş güvenliği konusunda “eksiklikleri olan işyeri” üretime devam etmiştir. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu “Firmamız büyük ve başarılı bir firma. Alınan tüm önlemlere rağmen, bazen bu tür kazalar oluyor” diyebilmektedir. Diğer yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, Suriyeli işçiler için “İşverenimiz bize kazanın yanında duruyorlardı” diyerek kaçak göçmen işçiliği maskelemeye çalışmıştır.
Patlama haberi AKP grup toplantısında kendisine ulaştırılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise “beş ölümüz var” dediği konuşmasına ölü sayısının sekiz olduğu uyarısından sonra “neyse, sekiz” diyerek devam etmiştir. Benzerlerine daha önce de defalarca tanık olduğumuz bu tutum bir dil sürçmesi değil, sermayenin karına kar katmak için göz göre göre ölüme gönderilen işçilerin hayatları karşısındaki kayıtsızlığın ifadesidir
Güneydoğu Galvaniz patronları, Organize Sanayi Bölgesi sorumluları ve iş güvenliği eksiklikleri olduğu tespit edilen fabrikanın bu önlemleri alması yaptırımını uygulamayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 7 işçi arkadaşımızın ölümünden sorumludur…
Açıklamamıza son verirken 250 gündür direnen havayolu işçilerini selamlıyor ve iş cinayetlerine karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha haykırıyoruz…
Sorumlular Belli Adalet İstiyoruz!
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi
Yorumlar
Yorum Gönder