13 Mart 2013 Programımızın Konukları Direnişteki Cargill ve Sezer Yağ İşçileri İle Öz Gıda İş Sendikası'ndan Göksel Şengün

Emeğin Gündemi, Kemal Kapar, Saim Metin, Göksel Şengül, Mustafa Eren, Berna Uçarol

Programımızın konukları direnişteki Cargill işçisi Kemal Kapar, Sezer Yağ işçisi Saim Metin ve bu direnişlerin örgütlendiği sendika olan Öz Gıda İş Sendikası'ndan Teşklitatlandırma Daire Başkanı Göksel Şengül'dü. Kendileriyle farklı illerde başlayan ancak İstanbul'a taşıdıkları direnişlerini konuştuk. Söyleşimiz sırasında Kemal Kapar direnişinin 159. Saim Metin ise 71. günündeydi.


Saim Metin, Göksel Şengül, Kemal Kapar, Emeğin Gündemi

Çünkü işveren kendi istediği gibi mesaiye çağırmak istiyor ya da oradaki zam oranlarını kendisi kimse karışmadan belirlemek istiyor ya da içerideki çalışma şartlarını, üç kişinin yapacağı bir işi iki kişiye ya da bir kişiye yaptırabilmek istiyor. Karşısında bir muhatap istemiyor. Pazarlık yapmak istemiyor, istediği gibi yönetmek istiyor orayı.
Kemal Kapar

Kemal Kapar, Cargill firmasının Bursa'daki fabrikasının 6,5 yıllık çalışanı iken "performans düşüklüğü" gerekçe gösterilerek işten çıkarılmış. Ancak Kapar işten çıkarılma gerekçesinin sendikalaşma olduğunu belirtiyor. Saim Metin de tıpkı Kapar gibi sendikalaşma çabası nedeniyle işten çıkarıldığını ifade ediyor. Metin, işten çıkarıldığında Ayhan Sezer Yağ Fabrikası'nın 3 yıllık çalışanıymış.

Kapar ve Metin direnişlerinin nedenlerini ve yaşadıklarını anlatırken, Şengül ise ülkemizde sendikalaşmanın nasıl engellendiğini, Cargill gibi firmaların başka ülkelerde sendikalaşmaya itiraz etmezken Türkiye'de neden karşı olduğunu dile getirdi.

Kapar ve Metin'in direnişleri çalıştıkları firmaların merkezleri İstanbul'da olduğu için İstanbul'a taşındı. Kemal Kapar, Cargill firmasının merkezinin yer aldığı Altunizade'deki Sarkuysan İş Merkezi önünde, Metin ise Ayhan Sezer Yağ Fabrikası'nın Bayrampaşa Mega Center'daki merkezinin önünde, hafta içi hergün iş saatleri içinde direnişlerini sürdürüyorlar. Kendilerine destek vermek isteyen isteyenler direnişçi işçileri burada ziyaret edebilirler. Bu direnişlere dair haberleri ise Öz Gıda İş Sendikası'nın internet sitesinden takip edebilmek mümkün.



Yorumlar