26 Mart'ta DHL İşçileriyle Küresel Dayanışma Günü Etkinlikleri Gerçekleştirildi

Emeğin Gündemi

Türkiye'deki işçi direnişleri artık uluslararası işçi örgütlerinin desteğini de alıyor. THY işçilerinin, İsmaco-Zegna işçilerinin ve DHL işçilerinin direnişleri uluslararası destek alan direnişlerden sadece bazıları.

Kendilerini daha önce programımızda konuk olarak ağırladığımız DHL işçilerine uluslararası destek Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'ndan (ITF) gelmiş ve ITF 26 Mart Gününü DHL İşçileriyle Küresel Dayanışma Günü ilan etmişti. ITF'in almış olduğu bu karara bağlı olarak Türkiye'de ve aralarında Tayland, Avustralya, Yeni Zelenda, Ürdün, Slovenya, Büyük Britanya, Norveç, Bahreyn, Bulgaristan, Fransa, Almanya, Hindistan ve Nijerya'nın da bulunduğu dünyanın bir çok yerinde etkinlikler gerçekleştirildi.

DHL işçilerinin örgütlü olduğu Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Basın Bürosu tarafından bize ulaştırılan bu konudaki açıklama ve fotoğrafları okuyucularımızla paylaşıyoruz:

Emeğin Gündemi

Türkiye'de ve Dünyada Gerçekleştirilen Etkinlikler

Türkiye 

İstanbul 
Küresel dayanışma gününün İstanbul ayağında DHL’yi protesto eylemi vardı. 26 Mart günü DHL İstanbul Kıraç deposu önünde gerçekleştirilen eyleme ITF, UNI ve IndustriALL küresel sendikaların yanı sıra Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendika temsilcileri ile kitle örgütü temsilcileri katıldı. Tuzla’da sendikal mücadele veren Deri-İş üyesi İSMACO işçileri de direniş alanına gelerek DHL işçileriyle dayanışma içerisinde oldu. 

Ankara, İzmir, Bursa 
26 Mart küresel dayanışma günü kapsamında İzmir, Bursa ve Ankara’da da eylemler gerçekleştirildi. Eylemde, DHL’nin sendika karşıtı tavrı protesto edildi. Ankara’da DHL Kargo önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına aralarında BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol ile BTS merkez ve Ankara Şube yöneticileri, Tek Gıda-iş Bölge Başkanı Lütfü Ceylan ve 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Çil ile Şube Sekreteri Mustafa Gölgeç’in de bulunduğu çok sayıda sendika temsilcisi katılarak destek verdi. Sendikamızın ambarlar ve UPS kargoda çalışan temsilci ve üyelerinin servis dönüşü katılım gösterdiği eylemde konuşan Şube Başkanımız Nurettin Kılıçdoğan, DHL’de işten çıkarılan işçilerin geri alınmasını istedi. Eylemde konuşan BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol da, 25 Mart’da Liman-İş ve Genel-İş Sendikasına yapılan baskınları kınadı. Demirkol, DHL örgütlenmesinde sendikamızın yanında olduklarını ve sonuna kadar dayanışma içerisinde olacaklarını ifade etti. Fotoğraflar için: http://www.flickr.com/photos/itf/sets/72157633093980761/ Haber için: http://tumtis.org/v2/2013/0326/dhl-direnisine-kuresel-dayanisma/ 

Tayland 
ITF Thai üyelerinden 30 kişilik bir heyet – SRUT, BMTA-SWU, LU-ETA, TG Sendikası ve Aerothai Sendikası’nin içinde bulunduğu- Bangkok’ta Alman Konsolosluğu önünde DHL Türkiye yönetimi tarafından şirkette işçi haklarının ihlali konusundaki kaygılarını dile getirmek için eylemdeydi. Heyet Basın ve Kültürel İşler Müşavir’i yoluyla Konsolos’a bir mektup iletti. Eylemin fotoğrafları için: http://www.flickr.com/photos/itf/sets/72157633095095326/ 

Avustralya 
Avustralya Taşıma İşçileri Sendikası (TWU) üyeleri ve aktivistleri arasında bir imza kampanyası düzenleyerek DHL Aileler Küresel Eylem Günü’ne katıldı. İmzalar doğrudan Sydney’de bulunan Alman Konsolosluğu’na gönderiliyor ve Alman Hükümeti’nden dünyanın neresinde olursa olsun bütün DHL işçilerinin haklarına saygı duyulması ve haklarının garanti altına alınması ve bunun için harekete geçilmesi talebini içeriyor. Sendika gelecek hafta Türkiye’den topluluklar ile birlikte Konsolosluğa da bir ziyaret gerçekleştirecek. Daha fazla bilgi TWU web sitesinden edinilebilir: http://www.twu.com.au/dhl/ (İngilizce)

Yeni Zelanda 
Yeni Zelanda ITF toplantı çağırıcısı ve Yeni Zelanda Sendikalar Konseyi 21 Mart’ta Wellington’da bulunan Alman Konsolosluğu’na ITF üyelerinden oluşan bir heyet ile Eylem Günü’nde DHL Türkiye’de işçiler ve ailelerinin yaşadıklarını konuşmak için toplantı talep eden bir mektup gönderdi. Konsolosluk, 26 Mart’ta konsolos ofisinde olmayacağından görüşmenin mümkün olmadığını ancak gelecek hafta için bir toplantı ayarlanabileceğini cevabını verdi. Sendikalar bu toplantı tarihini takip edecek. 

Ürdün 
ITF Arap Dünyası Ofisi bu sabah Amman’da bulunan Alman Konsolosluğu’na bir mektup iletti. 

Slovenya 25 Mart’t, Slovenya Deniz Adamları Sendikası Slovenya Alman Konsolosluğu’na TÜMTİS’e olan desteklerini bildiren bir mektup gönderdi.

Büyük Britanya 
(ITF- Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu) İngiliz Unite Sendikası, Daymer Türkiye topluluğu ve ITF üyelerinin arasında bulunduğu 30 kişilik bir grup Londra Alman Konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirdi. ITF ve Unite bayrakları sallayan grup sloganlar attı. David Cockroft (ITF Genel Sekreteri), Ingo Marowsky (ITF Tedarik Zinciri ve Lojistik Örgütlenme Projeleri Yöneticisi) ve Claire Clarke’den (ITF Yurtiçi Taşımacılık Bölümleri) oluşan küçük bir grup Konsolosluk Ekonomi Bölümü Yönetici Vekiline bir DHL Türkiye’de yaşananlar ve küresel DHL Aileler günü hakkında bilgi içeren bir mektup verdi. Konsolosluk yetkilileri, Konsolosluğun durumu inceleyeceği bilgisini verdi. 

Norveç 
Norveç Taşıma İşçileri Sendikası ve Oslo Taşıma İşçileri Sendikası Oslo’da Alman Konsolosluğu’na Alman hükümeti temsilcisi ile bir toplantının gerçekleştirildiği bir ziyarette bulundu. Delegasyon DHL’nin ILO sözleşmelerini ve temel insan haklarını ihlal eden saldırgan ve hukuksuz davranışlarını anlatarak Alman hükümetinden Deutsche Post AG/DHL’nin ana ortaklarından biri olarak bu sorun üzerine eğilmesi talebinde bulundu. Hükümet yetkilileri Alman konsolosluğunun bu kaygı ve talepleri Berlin’deki Alman hükümetine ileteceğini belirtti. Sendika delegasyonu Norveç Finans Bölümü temsilcileri ile yine sorunları anlatıp talepleri aktardığı bir toplantı gerçekleştirdi. Norveç hükümeti Norveç emeklilik fonu yoluyla Deutsche Post AG’de ana ortaklardan, bu Norveç Taşıma İşçileri Sendikası tarafından DHL’de yaşananların Norveç hükümetince yönetime aktarılması için gerçekleştirilen ikinci ziyaretti. Sendika delegasyonu Alman Konsolosluğu ve Finans Bölümüne DHL’nin sendika üyesi işçilere karşı gerçekleştirdiği bu hukuksuz uygulamaları durdurması ve işten çıkarılan 30 işçiyi derhal işe iade etmesi için mektuplar verdi. Finans Bölümü bu mektubu Finans Departmanı politik liderlerine ileteceği sözünü verdi.

Bahreyn 
DHL Bahreyn Sendikası Alman Konsolosluğu’na Türkiye’deki DHL işçileri ile dayanışma içinde olduklarını bildiren ve DHL Türkiye’nin DHL Türkiye işçileri ve ailelerine karşı adaletsiz uygulamalarını derhal durdurması, işten çıkarılan işçilerin işe iade edilmesi ve işçilerin sendikal haklarına müdahalede bulunulmaması için Alman hükümetinin müdahale etmesi taleplerini içeren bir mektup gönderdi. 

Bulgaristan 
Bulgaristan Taşıma İşçileri Federasyonu (FTTUB) temsilcileri Alman Konsolosluğuna yerel elçilik yoluyla bir mektup iletti. 25 Mart’ta DHL Express Bulgaristan yöneticisine Türkiye’deki durum hakkında bir mektup gönderdi. 

Fransa 
FO DHL Aileler Günü’nde bir imza kampanyası başlattı. İmza kampanyası DHL toplantılarında DHL işçilerine anlatıldı. Toplantılarda aynı zamanda işçilere Türkiye’de yaşanan sorun hakkında bilgilendirme yapıldı ve DHL Türkiye için küresel dayanışma kampanyası tanıtıldı. Sendika 26 Mart’a kadar toplanan imzaları Alman hükümeti ve DHL yönetimine sunacak. 

ETF (Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu) 
ETF Sekretaryasından bir grup – Eduardo Chagas (ETF Genel Sekreteri), Sabine Trier( ETF Genel Sekreter Vekili) ve Cristina Tilling (ETF Kara Taşımacığı ve Avrupa İşçi Konseyi Politikalar Sekreteri)- Brüksel’deki Alman Konsolosluğu’nu ziyaret etti. Ekonomik İşler ve Avrupa Yöneticisi tarafından ağırlandılar. Konsolosluk temsilcisi ziyaretçilerin notunu aldı ve Türkiye’deki durum ile ilgili Almanya’da Yabancılar Ofisi ve Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı gibi ilgili mercilere durumun iletileceğini söyledi. DHL Aileler Günü, ETF Yönetim Kurulu Toplantısı ile aynı zamanda gerçekleşti ve oy birliği ile TÜMTİS ve DHL Türkiye işçileri ile dayanışma için bir karar alındı. Karar Türkiye 30 işçinin işten çıkarılmasını ve DHL’nin sendika karşıtı kampanyasını kınarken, DHL CEO’su Frank Appel’den işten çıkarılan işçilerin işe iadesini, tehdit ve korkutma kampanyasının durdurulmasını, DHL Tedarik Zinciri’nde TÜMTİS ile TİS için diyaloga girilmesini ve bütün dünyada DHL işçileri için örgütlenme özgürlüğünün garanti altına alınmasını talep ediyor. Ayrıca, karar ETF üyesi sendikaları zafer kazanılıncaya kadar hukuka uygun ve görünür dayanışma eylemleri yapmaya devam etmeye çağırıyor. Fotoğraflar için: http://www.flickr.com/photos/itf/sets/72157633093973675/

Almanya Ver.di Sendikası TÜMTİS temsilcileri tarafından gerçekleştirilen toplantı sonrasında DHL üzerindeki baskıyı artırdı. TÜMTİS ziyareti ardından Ver.di Federal Posta, Dağıtım ve Lojistik Servisi Yönetimi Deutsche Post DHL Grubunu işten çıkarılan 30 işçiyi işe iade etmeye ve TÜMTİS ile diyaloga başlamaya davet eden bir karar çıkardı. Bu karar bütün Almanya’da lojistik alanında çalışan Ver.di üyeleri arasında imzaya açıldı. Metin TÜMTİS’e olan desteği açıkça belirtirken, şirketin Türkiye’deki davranışları konusunda kaygıları dile getiriyor. Ayrıca DHL’de 15 Haziran’dan bu yana gerçekleştirilen işten çıkarılan işçilerin işten çıkarılmalarındaki asıl nedenin iddia edildiği gibi düşük performans değil örgütlenme faaliyetleri olduğunu da bir kez daha dile getiriyor. 

Hindistan GDCS Sendikası üyeleri DHL Egmore Ofisi önünde 26 Mart DHL Aileler Günü için bir eylem gerçekleştirdi. 

Nijerya DHL Aileler Günü kapsamında Nijerya Ulusal Kara Taşımacılığı İşçileri Sendikası (NURTW) Abuja’da DHL’nin Türkiye’deki uygulamaları konusunda bilgilendirme yapmak için Excel Hotels ve Federal Kapital Geliştirme Makamı (FCDA) gibi DHL müşterilerini ziyaret etti. Bunun bir parçası olarak, sendika mektup ve DHL bilgi formları dağıttı. Sendika eylem gününde görüşmeyi kabul etmeyen müşterilere kurye yoluyla mektuplar göndermeye devam edecek.



Emeğin Gündemi

Kıraç'ta Basın Açıklaması

DHL İşçisiyle Küresel Dayanışma

Sendikamıza üye oldukları için işten çıkarılan ve 284 gündür direnişte olan DHL işçileriyle küresel dayanışma günü kapsamında Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinde eylemler gerçekleştirildi. Dayanışma eylemlerinde, DHL’nin işten çıkardığı işçileri geri alması ve sendikamızla masaya oturması istendi.

Uluslararası üst kuruluşumuz ITF’nin (Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu) ilan ettiği “DHL Türkiye İşçileriyle Küresel Dayanışma Günü” dolayısıyla başta İstanbul olmak üzere İzmir, Ankara ve Bursa’da DHL hizmet ve aktarma merkezleri önünde kitlesel basın açıklaması gerçekleştirildi. Küresel eylem günü kapsamında Brüksel ve Lonrada’da da Alman konsoloslukları ve DHL merkezleri önünde ITF’ye bağlı sendikalar tarafından eylemler gerçekleştirildi. Dayanışma eylemlerinde, DHL’de işten çıkarılan işçilerin geri alınması ve sendikamız TÜMTİS’in yetkili sendika olarak tanınması talebi dile getirildi.

Küresel dayanışma gününün İstanbul ayağında DHL’yi protesto eylemi vardı. 26 Mart günü DHL İstanbul Kıraç deposu önünde gerçekleştirilen eyleme ITF, UNI ve IndustriALL küresel sendikaların yanı sıra Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendika temsilcileri ile kitle örgütü temsilcileri katıldı. Tuzla’da sendikal mücadele veren Deri-İş üyesi İSMACO işçileri de direniş alanına gelerek DHL işçileriyle dayanışma içerisinde oldu.

DHL Direnişi Uluslararası Alanda

Burada bir açıklama yapan Genel Başkanımız Kenan Öztürk, DHL’deki örgütlenme sorununun artık uluslararası alana taşındığını, dünyada rengi, dili, dini farklı binlerce emekçinin DHL işçileriyle dayanışma içerisinde olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Bu mücadele artık, sadece Türkiye’deki DHL işçilerinin ve sendikamızın mücadelesi olmaktan çıkmış, DHL’nin merkezi Almanya’da 200 bin üyesiyle örgütlü bulunan Ver.di ve ITF’ye bağlı 154 ülkeden yüzlerce sendikanın mücadelesine dönüşmüştür. Bu mücadele artık dünyadaki bütün taşıma, ulaşım, posta, hizmet ve petrokimya sektörü işçilerinin ve emekçilerinin mücadelesi haline gelmiştir. Bugün de burada, üç küresel sendika ITF, UNI ve IndustriALL temsilcileri mücadelemize destek vermek için aramızdalar.

Birçok ülkede alanlara çıkan işçiler, DHL işçilerinin yaşadıklarının sadece Türkiye işçilerinin sorunu olmadığının bilincindedir. Emekçilerin talepleri bugün ortaktır: DHL’de haksız, hukuksuz işten çıkarılan işçiler geri alınmalı, işçilerin sendika hakkına saygı gösterilmeli, sendikamız TÜMTİS yetkili sendika olarak tanınmalı ve Toplu Sözleşme masasına oturulmalıdır.”

Sorunun Çözümü Sendikamızla Görüşmektir

DHL işverenini sendika hakkını tanımaya çağıran Genel Başkanımız Kenan Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu sorunu sendikamızla görüşerek çözmekten başka bir yol yoktur. İşverenin, DHL’deki direnişimizin 180. gününde Öz Taşıma-iş’i işyerine davet ederek sendikal örgütlenmemizi bölmeye çalışan oyunu da tutmayacaktır. İşveren işçi düşmanlığına devam ettiği sürece dünya işçilerinin kararlığı ve dayanışmasını karşısında bulacaktır. Buradan işverene bir kez daha sesleniyoruz: DHL işçisi mücadelesini başarıyla sonuçlandırmaya kararlıdır. Dünyanın bütün işçileriyle birlikte direnmeye ve mücadele etmeye devam edecektir. Sonunda kazanan işçi sınıfı, uluslararası dayanışma ve DHL işçisi olacaktır.” Genel Başkan Öztürk, DHL örgütlenmesinde dayanışma içerisinde olan herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Londra ve Brüksel’de Eş Zamanlı Eylem

“Bütün dünyada 2 milyon işçiyi temsil eden ITF adına burada bulunuyorum” sözleriyle direnişteki işçileri selamlayarak konuşmasına başlayan ITF Örgütlenme Koordinatörü Alen Clifford da, DHL’nin sendikaya üye
işçileri işten atmasının kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı. Clifford, 26 Mart dayanışması kapsamında Brüksel ve Londra’da, Alman büyükelçilikleri ve DHL ortaklarıyla görüşmeler yapıldığını, DHL’de atılan işçilerin geri alınması ve TÜMTİS’in yetkili sendika olarak tanınması talebi kabul edilene kadar dayanışma eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti.

‘Almanya Hükümeti de Sorumludur’

UNI Örgütlenme Daire Başkanı Alen Tate de “Bugün burada UNI küresel sendikası adına 20 milyon işçinin desteğini sizlere sunmak için geldim. Burada işten atılan arkadaşlarımız bilsinler ki bütün dünyada onlar için eylem yapılıyor. DHL bütün dünyada faaliyet gösteren bir firma. Biz ITF ve UNI olarak sizin örgütlenme hakkınıza kavuşmanız için tüm desteğimizle yanınızdayız” diye konuştu. Sendika hakkı konusunda DHL patronlarıyla diyalog kurduklarını belirten Tate, “Bizler bu şirketin müşterilerine de ‘işte sizin iş yaptığınız, hizmet aldığınız bu şirket Türkiye’de çalışanlarına bunu reva görüyor. Bunu kabul etmiyoruz’ mesajını vermekteyiz” dedi. Tate, şirketin yüzde 25'lik oranla en büyük sermayesine sahip olan Almanya hükümetinin de bu konuda zan altında kalabileceğini ifade etti.

Eylemde birer konuşma yapan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Basın İş Başkanı Yakup Akkaya, Sosyal İş Başkanı Metin Ebetür, Haber-Sen MYK Üyesi Mehmet Ali Elcek de, sermayenin ve işverenlerin saldırılarına karşı birleşmek gerektiğinin altını çizdi.


Yorumlar