Vicdan ve Adalet Nöbeti Basın Bülteni - 3 Mart 2013

Emeğin Gündemi

Vicdan ve Adalet Nöbeti'ndeki aileler 15. nöbetlerine ilişkin basın bülteni yayınladılar. Bu bülteni dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:


VİCDANLAR İŞ CİNAYETLERİNDE YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİLER İÇİN NÖBET TUTTU

“İş kazası değil, cinayet” sloganıyla her ayın ilk pazar günü Taksim-Galatasaray Meydanı’nda, iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin ailelerinin sürdürdüğü “Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin” 15’incisi gerçekleştirildi. Basın açıklamasını Esenyurt Marmara Park AVM inşaatında çadır yangınında hayatını kaybeden Barış Kıyak’ın kardeşi Damla Kıyak okudu. İş cinayetlerinin kadın erkek demeden, ülkemizin dört bir yanında devam ettiğini vurgulayan Kıyak, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Şubat ayı için hazırladığı rapora göre 50 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti.
21 yıl önce 263 işçi hayatını kaybetti
Damla Kıyak, yakın zamanda meydana gelen iş cinayetlerini hatırlatarak, Afşin-Elbistan’da 10 Şubat 2011’de göçük altında kalan 9 işçi ve Adana-Kozan’da 24 Şubat 2012’de baraj tünel kapağının patlaması sonucu hayatını kaybeden 10 işçiden 5’inin naaşlarına halen ulaşılamadığını aktardı..Yetkililerin ailelerin kederlerini anlamasını, duyarlı insanların yaşananlarını hatırlamasını temenni ettiklerini belirtti. Kıyak, “Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 263 maden işçisini, ölümlerinin 21'inci yılında ve bütün iş cinayetlerinde kaybettiğimiz kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz; yakınlarına sabır, hasta ve yaralı olan kardeşlerimize de şifa diliyoruz” dedi. Adalet mücadelesini sürdüren ailelerin davaları hakkında son duruma değinen Kıyak, bu nöbette SEDAŞ’ın taşeron firmasında çalışırken yanarak yaralanan, 6 ay yoğun bakımda kalmasının ardından hayatını kaybeden Volkan Şengel’in aliesi ve avukatını dinleyeceklerini söyledi.
“Benim oğlum yandı, başka oğullar yanmasın”
15’inci Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin röportajcı gazetecisi Müjgan Halis Volkan Şengel’in annesine söz verdi. Şengel’in annesi, askarden döndükten sonra SEDAŞ’ın taşeronunda çalışmaya başlayan oğlunun 13 ay sonra yanarak hayatını kaybettiğini annlattı. “Benim oğlum yandı, başka oğullar yanmasın, evlatlarımız ölmesin. Oğlumu yaktılar, karşılığı 12 bin lira para cezası. Hapis yatsınlar, ihmali olan herkes ceza çeksin; ben para cezasını kabul etmiyorum, sorumlu olan herkesin yargılanmasını istiyorum Ben yandım, başka analar yanmasın,”dedi.
İşçinin hayatının bedeli: 12 bin lira
Şengel ailesinin avukatı Meryem Asıl, Volkan Şengel ile iş arkadaşının 25.07.2010’da ağaç budarken yanlış yüksek gerilim hattında elektrik kesildiğinden akıma kapıldığını; ıskantaları olmadığından hatta elektrik olup olmadığını kontrol edemediklerini; güvenlik namına hiçbir teçhizatlarının olmadığını, araç bozuk olduğundan 25 dakika boyunca aşağıya indirilemediklerini anlattı. Asıl, 21.02.2012’de ceza davasının son duruşmasının görüldüğünü, bilirkişi raporuna göre SEDAŞ’ın iş cinayetinden sorumlu tutulmadığını, sadece Halit Günay’ın sahibi olduğu taşeron firmanın sorumlu tutulduğunu, ancak verilen cezanın da 12 bin liralık para cezasına çevrildiğini aktardı.
İşçiler ölüyor, çark aynı çark
Müjgan Halis sözü Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni sürdüren diğer ailelere verirken, anlatılan her hikâyenin aynı ihmal zincirinin sonucu olduğu bir kez daha görüldü. BEDAŞ’ın taşeronunda 2010 yılında tıpkı Volkan Şengel gibi elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Erkan Keleş’in kardeşi, “Gebze SEDAŞ’ta meydana gelen iş cinayetiyle ağabeyimin ölümü arasında hiçbir fark yok. İşçiler ölüyor, çark aynı çark. İstanbul’da, Gebze’de bunlar oluyorsa Anadolu’da neler oluyor, kimbilir. Kardeşimin ölümünden sorumlu herkesin yargılanmasını istiyoruz,” dedi. Nöbet tutan ailelerin acılarının ortaklığına değinen Keleş, “Hiç kimse bizim tarafımıza geçmesin. Acı yaşanmadan, iş cinayetlerinin önlenmesi için bizim yanımızda olsunlar, destek versinler” diyerek duyarlı insanları nöbete ve davalarını takip etmeye davet etti.
23 Ekim 2011’de Van’da meydana gelen 2. depremde, Bayram Otel’de hayatını kaybeden gazeteci Cem Emir’in babası,bütün sorumluların yargılanması için geçtiğimiz hafta Adalet Bakanlığı’na gittiklerini, suç duyurusunda bulunduklarını, CHP, MHP ve DTP ile görüştüklerini ve davalarının peşini bırakmayacaklarını anlattı.
Arka Sıradakiler dizisinin çekimleri sırasında, 1 Mayıs 2012’de hayatını kaybeden set işçisi Selin Erdem’in annesi, kızının ölümünün ardından jet hızıyla dava açılması nedeniyle kızının hakkını arayamadıklarını, kızının Sine-Sen üyesi olduğunu, Sine-Sen’in kızının hakkını aramasına izin verilmediğini anlattı. Uğraşları sonucunda kızlarının ölümünün basit bir trafik kazası nedeniyle değil, “iş kazası” sonucu olduğunun raporunun çıktığını, sorumluların tamamının yargılanması için adalet mücadelesine devam edeceklerini aktardı.
31 Ocak 2008’de Davutpaşa’da meydana gelen patlamada eşini kaybeden İdris Çabuk, mücadelelerinin sonucunda Zeytinburnu Belediye Başkanı’nı sanık sandalyesine oturttuklarını, son duruşmada Belediye Başkanı’nın ifadesinin alındığını hatırlatarak, diğer sorumluların da yargılanması için mücadele edeceklerini, devlet kurumlarından görevlilerin yargılanmalarını sağlamalarının diğer davalar için de emsal olacağını belirtti.
Davalarda son durum
1 Umut Derneği, “İş Cinayetlerinde Adalet İçin Hukuk Koordinasyonu” adına söz alan hukukçu Erbay Yucak davalar hakkında bilgi verdi. Ortada olan bütün umutsuz tabloya rağmen aileler adalet mücadelesi verdiği için Esenyurt davasında 5’i tutuklu 13 kişinin yargılandığını; Davutpaşa davasında Zeytinburnu Belediye Başkanı’nın yargılandığını; set işçisi Selin Erdem’in ölümünün “iş kazası” sayıldığını; Van Bayram Otel davasında otel sahibi dışındaki sorumlular hakkında da soruşturma açılma sürecine girildiğini ifade etti.
Esenyurt yıldönümüne davet
Esenyurt Marmara Park AVM önünde, Esenyurt çadır yangının birinci yıldönümü nedeniyle 10 Mart 2013’te yapılacak olan anma etkinliğine ve 7 Nisan Pazar günü 13.00’tegerçekleştirelecek 16. Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne katılım çağrısıyla 15’inci nöbet sonlandı.

Yorumlar