Yakınlarını iş cinayetlerinde kaybeden Adalet Arayan İşçi Aileleri ve destekçileri Adalet Arayana Destek Grubu’nun çabalarıyla Türkiye'de her gün en az 5 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş “kazaları”na dikkat çekmek için ve "bir daha olmaması umuduyla" İş Cinayetleri Almanağı hazırlandı. Bu almanakta 2012'de meydana gelen iş cinayetlerinin yanı sıra ailelerin sürdürdükleri davalara ve adalet mücadelelerinden kesitlere yer veriliyor.
Almanağa ilişkin Emeğin Gündemi'ne ulaştırılan tanıtım metnini dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:
İş Cinayetleri Almanağı 2012 tanıtım metni:
İş Cinayetleri Almanağı 2012, iş cinayetlerine dikkat çekmek, her gün 3 ila 5 işçinin hayatını kaybetmesinin olağanlaşmasına engel olmak, artarak devam eden ölümlerin “kader” ya da “kaza” olmadığını aksine ihmal, denetimsizlik, taşeronlaşma ve daha fazla kâr elde etme hırsı nedeniyle, göz göre göre meydana gelen cinayetler olduğunu göstermek için hazırlandı. Yakınlarını kaybeden ailelerin çığlığı, adalet arayışı basında sadece duyarlı bazı kalemlerin köşelerinde yer bulabildi. Her ne kadar meslek odaları, sendikalar ve siyasi partilerin büyük bölümünün gündeminde yer almasa da her yıl hayatını kaybeden işçi sayısının, savaşlarda hayatını kaybeden insanların sayısından daha fazla olduğu bir gerçek. Almanak, bu gerçeğin sadece ateşin düştüğü yeri yakmaması, yayılarak memleketin en önemli meselelerinden biri olması ve bir nebze de olsa iş cinayetlerinin azalmasına katkı sunması temennisiyle hazırlandı.
İş Cinayetleri Almanağı 2012, sadece geçtiğimiz yıl basına yansıyan iş cinayetleri haberlerine yer vermiyor. Artık aramızda olmayan işçiler için sürdürülen adalet mücadelelerinin nasıl başladığı, süreç içerisinde nasıl yol alındığı ve gelinen noktada davalardaki son durumlar anlatılırken Adalet Arayan İşçi Aileleri’nin her ayın ilk pazarı düzenledikleri Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne değiniliyor; ailelerin bir arada ve ısrarla tüm sorumluların yargılanmasını sağlamaya dönük çabalarına da yer veriliyor. İş Cinayetleri Almanağı 2012 iş cinayetlerinde yakınlarını kaybedenlerin ailelerine de seslenerek mücadeleye davet ediyor.
Basından:
Enis Tayman, “Sadece 42 gün işçi ölmedi”, Radikal, 28.04.2013,
http://www.radikal.com.tr/ekonomi/sadece_42_gun_isci_olmedi-1131354
“Türkiye’de 2012 yılında iş kazaları nedeniyle 878 işçi hayatını kaybetti. Bir Umut Derneği tarafından hazırlanan ‘İş Cinayetleri Almanağı 2012’deki verilere göre kazalar nedeniyle bir yıldaki 365 günün sadece
42’sinde işçi ölümü gerçekleşmedi.”
Doğan Hızlan, “Almanaklar hafızamızın bekçileridir!”, Hürriyet, 10.05.2013,
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/23245859.asp
“İş Cinayetleri Almanağı 2012, iş cinayetlerinin (yani iş kazalarının), ölümlerinin sayısını tespit eden, okuyanı isyan ettiren bir toplam. (…) Gazete kesiklerini okudukça, unuttuğumuzu hatırlıyoruz, işin vahametinin daha çok bilincine varıyoruz. Bu almanağı masamızın üstünde bulundurmalıyız, unutmamak için ve cinayetlerin önlenmesinde görev bilincini taşımak için.”
Haluk Kalafat, "Adalet ve vicdan arayan bir almanak", Radikal Kitap, 11.05.2013,
http://kitap.radikal.com.tr/Makale/adalet-ve-vicdan-arayan-bir-almanak-360713
“2012 yılında en az 878 işçi iş cinayetine kurban gitti. Koskoca yıl boyu iş cinayetinin yaşanmadığı gün sayısı sadece 42. (…) zihniyetin ve işçileri iş cinayetine mahkûm eden sistemin değişmesi için bu tür yayınların ve raporların ve mücadelenin sürmesi ve vicdan sahibi herkesin destek vermesi kaçınılmaz.”
Melis Alphan, “Sizin vicdanınız rahat mı?”, Hürriyet, 16.05.2013,
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/23293200.asp
“Türkiye’de hemen her gün 5 ila 8 işçi canından oluyor. Bir o kadarı sakat kalıyor, ağır yaralı olarak tedavi görüyor veya yakalandıkları meslek hastalıkları sonucunda sessizce ve ağır ağır ölüme yürüyor. Küçük bir kesim yıllardır işçi ölümlerinin kaza ya da kader olmadığına vurgu yapıyor, “işçi cinayeti”kavramını dile yerleştirmeye çalışıyor. Çünkü ancak bu yerleştiğinde, önlemler gerektiği gibi alınacak... Çünkü ancak bu yerleştiğinde, ölen işçiler için adalet arayışı sonuç verecek.”
Künye:
İş Cinayetleri Almanağı 2012
Hazırlayan: Adalet Arayana Destek Grubu (Kolektif)
BirUmut Yayınları
Tel: 0212 210 27 22
Faks: 0212 210 27 33
E-posta: almanak@birumutyayinlari.com
unutma@iscinayetleriniunutma.org
Etiket fiyatı: 10,00 TL
Türkçe, 234 sayfa, 2. hamur, ciltsiz, 16x24 cm
İstanbul, Nisan 2013, 1. basım
ISBN: 9786058606104
Yorumlar
Yorum Gönder