Vicdan ve Adalet Nöbeti'ndeki Ailelerden 1 Mayıs 2012’de Hayatını Kaybeden Set İşçisi Selin Erdem İçin Anma

Emeğin Gündemi

Vicdan ve Adalet Nöbeti'ndeki aileler 1 Mayıs 2012 günü bir "iş cinayeti" sonucu yaşamını yitiren Selin Erdem için anma etkinliği düzenlediler.

Anmaya ilişkin bilgilendirme metnini dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:


Senaryo Değil, Gerçek Cinayet: 1 Mayıs 2012’de Hayatını Kaybeden Set İşçisi Selin Erdem Anıldı

İstanbul’da işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Alanı olan Taksim’e çıkışını engellemek için olağanüstü hal ilan edildi. 2012 yılında basına yansıyan verilere göre en az 878 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybederken kılını bile kımıldatmayanlar, işçileri Taksim’in şantiye alanı olduğu ve can güvenliği olmadığı gerekçesiyle alana sokmamak için bibergazı, tazyikli su kullanarak yüzlerce insanı yaraladı. 1 Mayıs Alanı işçilere kapatıldı.


Tam bir yıl önce, 1 Mayıs 2012’de İşçi ve Emekçilerin Bayramı’nda, resmi tatil olduğu halde, emeği gasp edilerek çalıştırılan işçilerden Arka Sıradakiler dizisinin set işçisi Selin Erdem iş cinayetinde hayatını kaybetti. Adalet Arayan İşçi Aileleri, Selin Erdem’in ailesi ve arkadaşları iş cinayetinin meydana geldiği yerde buluşarak hayatını kaybedişinin 1. yıldönümünde Selin Erdem’i andı. Yaklaşık 30 kişilik grup “Senaryo Değil, Gerçek Cinayet” pankartının arkasında toplandı. Ellerindeki karanfilleri Selin Erdem’in fotoğrafıyla birlikte hayatını kaybettiği yere bıraktılar. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. “İş Kazası Değil, Cinayet!”, “Selin’i Unutmadık, Unutturmayacağız!” sloganlarını attılar.

Selin Erdem’in ailesi ve arkadaşları olay yerinde iş cinayetinin meydana gelişini anlattı. 1 Mayıs 2012’de Hamdi Alkan’ın yönetmenliğini yaptığı Arka Sıradakiler dizisinin Seyrantepe’deki “set”inde, “set”e yemek getiren Antik Catering’in aracı kontrolden çıkarak Selin Erdem’in hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Selin Erdem, resmi tatilde emeği gasp edilen ve ağır koşullarda çalışan işçilerden biriydi ve hayatını kaybettiğinde henüz 27 yaşındaydı.

İşinin başında, işyerinde, patronlarının güvenli çalışma ve dinlenme koşulları sağlamaması nedeniyle Selin Erdem hayatını kaybetti, ama meydana gelen iş cinayeti basit bir trafik kazası gibi gösterilmeye çalışıldı. Selin Erdem’in ailesi acılarına rağmen davalarını takip etti. Çabaları ve adalet mücadelesini sürdürmeleri sonucunda Sosyal Güvenlik Kurumu, trafik kazası olarak geçiştirilmeye çalışılan olayın “iş kazası” olduğuna dair rapor verdi. Selin Erdem’in ailesi tüm sorumlular yargılanıncaya dek adalet mücadelelerinin takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.

Selin Erdem’in babası ve kardeşleri anma sırasında yaptıkları konuşmada acılarının tarifsizliğine değindi. Selin Erdem’le birlikte önceden Arka Sıradakiler dizisinin platosu olan binanın önünde o aracın altında kaldıklarını ifade ettiler. Bütün mücadelelerinin tüm sorumluların yargılanması ve başka Selin’lerin ölmemesi için olduğunu vurguladılar. 28 Nisan günü Galatasaray meydanında Adalet Arayan İşçi Aileleri’yle birlikte İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybeden İşçileri Anma ve Yas Günü etkinliklerinden de söz eden aile, başta meslek örgütleri, sendikalar, siyasi partiler olmak üzere duyarlı olan herkesi adalet arayışlarına ve mücadelelerine destek vermeye çağırdı. Selin Erdem’in şahsında her yıl 1 Mayıs’ta hayatını kaybeden işçileri anacaklarını beyan ettiler.

Yorumlar