İstanbul İş Mahkemesi, 8 Temmuz 2013 tarihinde yapılan duruşmada, THY Anonim Ortaklığı'nda THY Yönetim Kurulu'nun yasadışı grev kırıcılığı yaptığını karar altına aldı. THY işçilerinin grevini yürüten Hava-İş sendikasının Genel Merkez Yönetim Kurulu, bu mahkeme kararıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Bu açıklamayı ve bilirkişi raporunun linkini dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:
THY A.O Yönetiminin Grev Kırıcılığı İle İlgili Mahkeme İHTİYATİ TEDBİR KARARI Derhal Uygulanmalıdır.
08 Temmuz 2013Değerli Basın ve Kamuoyumuza;
THY grevimizin 54. gününde %48,2’si Kamunun malı olan THY A.O’da, THY Yönetim Kurulunun yasadışı GREV KIRICILIĞI yaptığı Mahkeme kararı ile belirlenmiştir. Bu karar ülkemizdeki işçi haklarının anti demokratik yöntemlerle ortadan kaldırıldığına dair, çok önemli, ibretlik bir belgedir.
İstanbul 5. İş Mahkemesince 08.07.2013 günü yapılan duruşmada;
Greve katılan işçilerin yerine başka işçi çalıştırıldığını belgeleyen bilirkişi raporu sonucunu değerlendirerek greve katılan işçiler yerine başka işçi çalıştırılamayacağından başka işçi çalıştırılmasının İHTİYATİ TEDBİR YOLUYLA DURDURULMASINA ve sataşmanın bu şekilde önlenmesine karar vermiştir.
Karar Tutanağına buradan erişebilirsiniz.
THY Yönetimi Kamu Aydınlatma Platformuna ve SPK’ ya yaptığı özel durum açıklamalarında kamuoyunu ve hissedarları yanıltmış, greve katılan olmadığını beyan etmiş ve uçuş operasyonunun eksiksiz yürütüldüğünü açıklamıştı.
Görülüyor ki tüm bu açıklamaların MAHKEME KARARI ile doğru bilgi olmadığı ortaya çıkmıştır. Halka açık bir ve %48’2 kamunun olan şirketin Yönetim Kurulunun bu denli yasadışı işlemleri, hem de uçuş emniyetinin asıl olduğu havacılık işlerinde nasıl cesaretle yapabildiğinin yorumunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz
Bu yasadışı grev kırıcı işlemler olmasa bugün aylık 13 binlere varan tehirler, uçuşların iptaline dönüşecek ve ilgili işveren işçilerin taleplerini tartışmak ve karşılamak zorunda kalacaktı.
Sendikamız grev sonrası, işverenin açık grev kırıcılığına yönelik hem 6356 sayılı yasadaki görevli makama denetim, hem de mahkemeye delil tespiti yapılması başvurusunda bulunmuştur. Mahkemece yapılan delil tespiti işlemleri ile oluşan Bilirkişi Raporu eklerindeki delillerden de anlaşılacağı üzere işverence
Grevdeki işçiler yerine yeni işçi alınmak suretiyle yasa dışı işlemler yapıldığı
Greve katılmayacak ancak yasa gereği üretim ve satışta bulunamayacak grev kapsamı dışındaki işçilerin, grevdeki işçiler yerine üretime ve satışa yönelik olarak çalıştırıldığı
Grevdeki işçilerin işlerinin bir başka havayolu firması (Sun Express Jet Airways) işçileri ile yaptırıldığı bu suretle yasadışı işlemler yapıldığı kesinleşmiştir.
Sendikamız bu DELİL TESPİTLERİNE dayanarak hızla dava açmış ve yasadışı grev kırıcılığının durdurulmasını talep etmiştir.
Diğer yandan daha grev başladığı gün GÖREVLİ MAKAM olan İstanbul İş Kurumu ve Çalışma Müdürlüğü’ne yaptığımız denetleme çağrılarımız ne yazık ki, HENÜZ YERİNE GETİRİLMEMİŞ ve ısrarla sürüncemede bırakılmıştır.
T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı GÖREVLİ MAKAMIN denetleme görevini yerine getirmemesi üzerine sendikamız bu makam ile ilgili 26.06.2013 tarihinde ilgili Cumhuriyet Savcılığına SUÇ DUYURUSUNDA bulunmuştur.
6356 sayılı yasada grev esnasında uyuşmazlığın çözümü ile görevlendirilen sayın T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına bağlı “GÖREVLİ MAKAMIN” 55 gündür sendikamızın THY A.O’da grev kırıcılığının önlenmesine yönelik taleplerini görmezden gelmesi ülkemiz açısından ILO sözleşmelerinin açık ihlalidir. Bu konudaki uluslararası başvurularımız ITF ile birlikte giderek yoğunlaştırılmaktadır. Avrupa Parlamentosu Türkiye Komisyonu üyesi sayın Juergen Klute bu konularla ilgili kapsamlı rapor ve soru önergesi hazırlamaktadır.
İstanbul 5. İş Mahkemesi talebimiz doğrultusunda, THY A.O’nun avukatının huzurunda 08.07.2013 tarihinde, tespit,sataşmanın önlenmesi ve bu konuda ihtiyati tedbir kararı vermiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun İhtiyati Tedbiri tamamlayan işlemler başlıklı 397. Maddesinin 2. Bendindeki “İhtiyati Tedbir Kararının etkisi aksi belirtilmediği takdirde , nihai kararın kesinleşmesine kadar devam eder” hükmü ve yasanın diğer hükümleri uyarınca, ihtiyati tedbir kararı verildiği günden itibaren, esas ile ilgili karar kesinleşinceye kadar devam eder.
Bu sebeple İstanbul 5. İş Mahkemesinin verdiği karar temyiz edilse dahi kararın temyiz edilmiş olması ihtiyatı tedbir kararının geçerliliğini etkilemez. Bu husus kesindir.
Bu sebeple, THY A.O işvereni, bu noktada hukuka uygun davranmak suretiyle verilen ihtiyati tedbir kararı doğrultusunda hukuka uygun işlem yapmak zorundadır.
Bu çerçevede;
1-6356 Sayılı yasanın 65. Maddesine göre grev ve lokavt dışı tespit edilen işçilerin üretime ve satışa yönelik işlerde çalıştırılmasının derhal durdurulması
2-Grevin başladığı 15.05.2013 tarihinden sonra işe alınanların çalıştırılmasının derhal durdurulmasını
3-Greve katılmayıp çalışmasına devam eden işçilerin sadece eski işlerinde görevlendirilip greve katılanların görevlerinde çalıştırılmasının derhal durdurulması
4-Grevdeki işçilerin işlerinin bir başka havayolu firması (Sun Express Jet Airways) işçileri ile yaptırılmasına son verilmesi gerekmektedir.
Ayrıca bu konuda THY A.O Yönetimini, sendikal hakları tanıyarak, müzakerelerle toplu iş sözleşmesini imzalayarak, grevin çalışanlar-şirket ve ülke menfaatleri çerçevesinde iş barışı huzuru sağlanarak sonuçlandırılması için bir kez daha masaya davet ediyoruz.
Ancak THY A.O yönetiminin, açık mahkeme kararına ve HMUK ilgili hükmüne aykırı hareket ederek yukarıdaki hukuksuzlukları ortadan derhal kaldırmaması halinde, T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SHGM başta olmak üzere, devletin ilgili tüm kurum ve kuruluşları, hukuk çerçevesinde gerekli önlemleri alarak Mahkeme Kararını uygulatmalıdır.
Aksi takdirde bu yasa dışı işlemler ile ilgili THY A.O kadar, Mahkeme Kararının zamanında uygulanmasını sağlamayan tüm mercilerde hukuken oluşacak telafisi mümkün olmayan zararlardan sorumlu olacaktır. Saygılarımızla.
Hava-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu
27 Haziran 2013
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun “İŞÇİ ALMA VE BAŞKA İŞTE ÇALIŞMA YASAĞI “ başlıklı 68. Maddesi ile;
“İşveren, kanuni bir grev veya lokavt süresince, 67 nci madde hükmü gereğince iş sözleşmeleri askıda kalan işçilerin yerine, sürekli ya da geçici olarak başka işçi alamaz veya başkalarını çalıştıramaz.” hükmü açık olarak düzenlenmiştir.
THY A.O işletmesinin tüm işyerlerinde 15.05.2013 tarihinde uygulanmak üzere, Sendikamız tarafından karar alınarak uygulamaya konulan kanuni grev sürecinde;
THY A.O şirketinin anılan yasa maddesine aykırı olarak, grev uygulamasına katılan işçilerin yerine,Şirketteki greve katılmayan bir kısım işçileri,şirketle organik bağı olan diğer hava yolu şirketi personelinive dışarıdan getirdiği yeni işçileri, sürekli ya da geçici olarak çalıştırmaktadır.
Bu durum, açıkça yasaya aykırılık teşkil etmektedir.
6356 sayılı yasanın 79. Maddesi uyarınca, kanunun yedi ila on birinci bölümlerin uygulanmasından doğan uyuşmazlıklarda, görevli makamın bulunduğu yer mahkemesinin yetkili olması nedeniyle İstanbul 1. İş Mahkemesinde hukuk müşavirliğimizce yürütülen delil tespiti işlemleri sona ermiştir.
Bu kapsamda düzenlenen bilirkişi raporu ile;
Yasa gereği grevde çalışan işçilerin grevde üretimde kullanıldığı
Greve çıkan işçilerin yerine başka işlçilerle işin yürütüldüğü
Grev esnasında yasak olmasına rağmen grevdeki işçilerin işlerini yaptırmak üzere yeni işçi alındığı tespit edilmiştir.
Bu delil tespiti sonrası bu yasaqya aykırılıkların aönlenmesi için hukuk müşavriliğimiz satatşmanın önlenmesi ve yasadışı işlemlerin sona erdirilmesi için tedbir kararı alınması için dava işlemlerine başlamıştır.
Bilirkişi raporu ve örnek grev kırıcılığı işlemleri aşağıdaki dosyalar bölümünde bilginize sunulmuştur.
İsterseniz raporu bu linktende indirebilirsiniz:
http://www.havais.org/files/bilirkisi_rapor.pdf
Yorumlar
Yorum Gönder