Konuklarımız Erkan Karabay ve Kenan Sonkurt, Konumuz Kürt İşçilere Yönelik Saldırılar

Emeğin Gündemi

Programımızın konukları BDP İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda sosyolog olan Erkan Karabay ile 1995 yılından bu yana yarı zamanlı olarak İstanbul'a gelerek işçilik yapan Kenan Sonkurt'tu. Karabay ve Sonkurt ile özellikle son yıllarda medyada sıkça yer bulan Kürt işçilere yönelik saldırı haberlerini konuştuk. Karabay hem bir BDP'li hem de sosyolog olarak sürece dair bakış açısını anlatırken Sonkurt ise 1995'e kadar yaşadıklarını aktarmaya çalıştı.

Sadece son bir yıl içinde basına yansıyan Kürt işçilere yönelik saldırı haberlerinin bazıları şunlardır:

1 Ocak 2013 - Eskişehir Tepebaşı'nda bulunan Çamlıca Mahallesi'nde bir inşaatta çalışan 4 Kürt işçi 60-70 kişilik bir grubun saldırısına uğradı.
13 Mart 2013 - İstanbul Ümraniye, Çakmak Armağan Evleri inşaatında çalışan işçilere 150 kişilik bir grup taş, sopa ve bıçaklarla saldırıldı, 6 işçi yaralandı.
25 Mart 2013 - İstanbul Silivri'ye bağlı Beyciler köyünde, Kürt işçilerin çalıştığı şantiye basıldı, 7 Kürt işçiye saldırıldı.
24 Haziran 2013 - Çorum'un Alaca ilçesinde Şanlıurfa'dan gelen mevsimlik işçilere saldırıldı.
7 Temmuz 2013 - Giresun'un Bulancak ilçesi Kovalık beldesinde belediye inşaatında çalışan Kürt işçiler "Burada Kürtleri yaşatmayacağız" tehditleriyle saldırıya uğradı.
13 Eylül 2013 - Artvin'de baraj inşaatında çalışan 20'ye yakın Kürt işçi saldırıya uğradı. Basın saldırıyı, "Saldırganların baraj inşaatında işe alınmadıkları için Kürt işçileri hedef aldığı tahmin ediliyor" diyerek verdi.
20 Eylül 2013 - Bağcılar'da bir inşaatın şantiyesinde çalışmakta olan Kürt işçiler, Kürtçe konuştukları için saldırıya uğradı. İşçiler daha önce de defalarca saldırıya uğradıklarını belirterek TEM'i trafiğe kapattılar.
23 Eylül 2013 - Ankara Eryaman'da, inşaatta çalışmakta olan Van'dan gelmiş Kürt işçiler 25-30 kişinin saldırısına uğradı. 7 işçi çeşitli yerlerinden yaralandı.
14 Ekim 2013 - Burdur'un Çavdır ilçesine bağlı Söğütlü beldesinde baraj şantiyesinde çalışan Kürt işçiler saldırıya uğradı.
21 Kasım 2013 - Bolu'da termik santral inşaatında çalışan 9 Kürt ve Alevi işçi aynı şantiyede çalışan diğer işçilerin saldırısına uğradı.
(Not: Tarihler saldırı haberlerinin basında çıktığı günün tarihleridir)

Basından derlenen bu haberlerden de görülebileceği gibi Türkiye'nin bir çok ilinden neredeyse her ay bir saldırı haberi geliyor. Bu durum, Türkiye'de sınıfsal meselelerin etnik meselelerle ne kadar içi içe geçtiğinin bir göstergesi olarak da okunabilir.

Sonkurt ve Karabay ile sohbetimizin kaydı aşağıdadır:



Yorumlar