Deriteks Sendikası: Punto Deri'den 50 İşçi Daha Çıkarıldı

Emeğin Gündemi

Deriteks Sendikası, Punto Deri'ye bağlı Maksut Tat olarak bilinen fason işyerinde, sendikanın TİS için çoğunluğu sağlamasının ardından faaliyetlerin sonlandırıldığını ve 50 işçinin işine son verildiğini açıkladı.

Punto Deri'de daha önce de yaklaşık 30 işçinin işine son verilmişti ve işçiler 160 günü aşkın bir süredir direnmekteydi.

Direniş sürecine ilişkin Punto Deri işçileriyle, 11 Eylül 2013 tarihinde yaptığımız radyo kaydını ve Punto Deri İşçilerinin Direnişine dair diğer haberlerimizi aşağıdaki linklere tıklayarak dinleyebilir, görebilirsiniz:

11 Eylül 2013 tarihli radyo kaydı

Punto Deri işçilerinin direnişine dair haberlerimiz

Deriteks Sendikasının açıklamasını dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz:

PUNTO DERİ YENİ YILDA 50 İŞÇİ DAHA ÇIKARDI!
        
        Sendikal Hak Engellenemez                                                                                

        Punto Deri’de işçilerin sendikalaşma haklarını tanımayarak işçileri sokağa atmaya devam eden işveren yılbaşında yine kendisine ait olan fason işyerinde faaliyetini sonlandırmış ve tüm işçileri işten çıkarmıştır.  Punto Deri tarafından yönetilen ancak kağıt üstünde Maksut Tat olarak bilinen fason işyerini faaliyetini sonlandırarak 50 işçiyi daha işten attı. Sendikamız Maskut Tat Deri’de TİS için çoğunluğu sağlamı ancak işveren tüm işçileri yılbaşında işten çıkarmıştır. Punto ana firmasında  çıkarılan işçilerle birlikte toplam çıkarılan sendikalı işçi sayısı 80’i buldu. İşçilerin işten çıkarılmalarının tek bir “suçu” var. O da anayasal ve evrensel bir hak olan sendikaya üye olmalarıdır.


           Zeytinburnu’nda kurulu olan ve lüks ürünler üreten Punto’da 2 Temmuz  2013 günü başlayan işten çıkarmalar bugün de devam ediyor. Punto ve ona bağlı Maksut Tat Deri adlı her iki işyerinde örgütlenmemize rağmen işveren sendikasız işçi çalıştırmanın yollarını arıyor. Punto sendikalaşmanın başlamasının ardından fabrikada “küçülmeye” giderek kendi işlerini fasonlara kaydırdı. Son olarak kendine bağlı Masut Tat’ı tasfiye eden işveren sendikadan kurtulmak için her türlü yolu deniyor.  Punto’da ise çıkarılan üyelerimizin başattığı direniş 160 günü aştı. Maksut Tat Deri’de çıkarılan üyelerimiz de yılbaşı sonrası direnişe başladı. Direniş her iki yerde de kararlı bir şekilde devam etmektedir.

           İşçilerin ise iş mahkemelerinde davaları açılmıştır ve devam etmektedir. Punto işçileri mağaza vitrinlerinde binlerce Euro’ya satılan montları usta elleriyle ortaya çıkarırken, diğer yandan ise kötü çalışma koşulları altında çalışıyor, ciddi sağlık sorunları yaşıyor, örgütlenme hakları patronların engellemelerine maruz kalıyor. Kanuni haklardan bile sınırlı bir şekilde yararlanıyor. Mağazaların içi tertemiz ve en modern şekilde tasarlanırken üretim alanlarında çalışan işçiler bir  o kadar kimyasallarla iç içe, havasız bodrum katlarda,  işçi sağlığı ve güvenliği adına son derece riskli bir üretim gerçekleşiyor. Zeytinburnu’nda köle pazarı olarak gören ve işçilere gelindiğinde her türlü yasadışı ve kötü muameleyi uygulamayı sergileyen patronların Zeytinburnu’nda işçilerin örgütlenmeye başlamısıyla bu düzenleri bozulmaya başlamıştır.

          Punto Deri işçileri için 10 bin İmza!                                                                  

         Punto İşçileri İçin 10 bin imza topluyoruz. Zeytinburnu merkezinde açtığımız stantta Punto işçileri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderilmek üzere toplanacak imzalarla atılan işçilerin işe geri alınması ve sendika hakkının tanınması için yürüttüğümüz kampanya devam ediyor. Zeytinburnu halkı gelişmeler hakkında bilgilendirilmekte ve deri işçilerinin çalışma koşullarının değişmesi için imza toplamaktayız.

         Punto ve Maksut’ta direnişimiz kararlı bir şekilde sürmektedir. Direniş devam ederken hem Punto hem de Maskut Tat’ ta başarıya ve zafere olan inancımızla tüm sınıf dostlarını, demokratik kitle örgütlerini ve kardeş sendikaları direnişimize destek olmaya çağırıyoruz.

          Basına ve kamuoyuna duyurulur.

DERİTEKS  SENDİKASI YÖNETİM KURULU 

Yorumlar