Konuklarımız Petrol İş'ten Necla Akgökçe ve Nuran Gülenç, Konumuz Kadın Emeği

Emeğine Gündemi

Petrol İş Sendikası (Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası) Örgütlenme Uzmanı Nuran Gülenç ve Petrol İş Kadın Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Necla Akgökçe ile Türkiye'deki kadın istihdamını ve kadın emeğini konuştuk.

Emeğin Gündemi

Petrol İş Kadın Dergisi, bir sendika tarafından periyodik olarak çıkarılan ilk kadın dergisi. 2003 yılından beri çıkarılıyor. Geçtiğimiz sene 10. yıllarını kutladılar. Dergi iki ayda bir çıkıyor. Çalışan kadın sorunlarını bulabileceğiniz bir dergi Petrol İş Kadın Dergisi. Necla Akgökçe, dergiyi ve dergiden yola çıkarak kadın emeğini ve "ulusal istihdam stratejisini" anlattı programda.

Petrol İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Nuran Gülenç ise çalışan kadınların başlıca sorunlarını ele aldı ve anlattı. Gülenç'in değindiği sorunlar arasında kadınların kayıt dışı istihdam edilmesi, kreş sorunu, cinsel taciz ve mobbing, eşdeğeri işe eşit ücret, hamilelik dönemleri sorunlar, görev tanımı dışındaki işlerin kadınlara dayatılması öne çıkıyordu.


Kadın emeğinin güçlenebilmesi için neler yapılabilir diye sorduğumuzda konuklarımız "örgütlenmek gerekiyor" dediler, özellikle de sendikalardaki örgütlü kadınların kadın yapıları oluşturulması gerektiğine dikkat çektiler. Kadınların taleplerinin ve sözlerinin kadın politikası olarak sendikal politikaların içeresine yerleşebilmesi ve sendikal politikaların demokratikleşebilmesi için bu yapıların gerekli olduğunu belirttiler.

Konuklarımızla gerçekleştirdiğimiz söyleşinin kaydı aşağıdadır:



Yorumlar