9 Nisan 2014 Konuklarımız Emlak Konut'un Direnişteki Taşeron İnşaat İşçileri Konumuz İnşaatlarda İşçi Olmak

Emeğin Gündemi

Programımızın üç konuğu vardı: Serdar, Metin ve . Konuklarımız, TOKİ'nin inşa ettiği "Bir İstanbul Evleri"nde taşeron işçiler olarak çalışıyorlar. İşçilerin maaşı 4 aydır ödenmiyor. Bu yüzden işçiler şantiyeyi işgal ettiler. 4 Nisan 2014 tarihinden itibaren işgal sürüyor.

Konuklarımız 1300 dairelik bir konut inşaatında çalıştıklarını, Bu inşaattaki bir tek dubleksin satışının işçilerin ödenmeyen 4 aylık maaşını ödemeye yeteceğini; asıl firmanın elemanı olarak işe başlamalarına rağmen daha sonra taşeron firmaya devredildiklerini, bu devirden sonra yaklaşık 30 ayrı taşeron firmanın gelip gittiğini; şantiyedeki işçi sayısının zaman zaman 1.000'e varmasına rağmen 1 iş güvenliği uzmanı çalıştırıldığını belirttiler (Şantiye iş güvenliğine aykırı olduğu için bir ara mühürlenmiş, sonrasında ekibiyle beraber bir iş güvenliği uzmanı çalıştırılmaya başlanmış ancak sonra iş güvenliği ekibinin sayısı giderek azaltılmış ve en sonunda da tek kişi kalmış).

İnşaatlarda işçi olmayı, iş cinayetlerini, taşeron işçiliği ve İnşaat İşçileri Sendika Girişimi'ni konuştuğumuz sohbetimizin kaydını aşağıda bulabilirsiniz.


Yorumlar

  1. Merhabalar Ben Serdar, 1stanbul şantiyesinde çalışıyorum;
    Radyo kaydının ardından bir gün sonra, işveren temsilcileri bizimle temasa geçip anlaşmak istediklerini bildirdiler. Biz de sendika temsilcilerine durumu ilettik. İşveren ve işçi temsilcileri, her iki tarafın avukatlarıyla birlikte gün içinde bir dizi görüşme gerçekleştirdik.

    Bunun sonucunda, bir anlaşmaya varıldı.

    Direnişteki tüm arkadaşlarımız olarak tüm maaş, hak ve alacaklarımızı alacağımız bir anlaşmaya varıldı. Yine aynı günün akşamı da ödemelerimiz tamamlandı ve bizler işçiler ve sendika girişimi olarak alkışlar ve sloganlar eşliğinde şantiyeyi terk ettik. Ben şu an, orada direnen tüm arkadaşlarımızın emeğinin karşılığını almalarından dolayı inanın çok mutluyum. Kendi adıma da seviniyorum, diğer arkadaşlarım adına da seviniyorum. 8 gün gibi kısa bir sürede hiç bir sorun yaşanmadan bu süreç anlaşmayla sonuçlandı.

    Ben bu süreçte bize en büyük desteği veren başta Mustafa Akyol olmak üzere "İnşaat İşçileri Sendika Girişimi" yönetim kurulu ve üyelerine, alınteri gazetesi çalışanlarına, sendikanın gönüllü avukatlarına, bize dışarıda destek veren Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerine, desteklerini sosyal medyada gösteren emekçi sosyal medya gönüllülerine, sesimizi duyurmamızı sağlayan başta tüm diğer medya ve sosyal örgütlerine şantiyemiz çalışanları adına teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Direnişimiz 7.günün sonunda, anlaşmayla sonuçlanmıştır. İşçi arkadaşlarımız maaş, hak ve alacaklarını peşin, nakit olarak aldıkları bir anlaşma sonucu 10.04.2014 tarihi akşamında direnişimiz sonlandırılmıştır. Şantiyeyi terk etmiş bulunuyoruz.

    Emeği ve yardımı geçen herkese teşekkür ederim.

    Sultan Çebitürk

    Şantiye şefi

    YanıtlaSil
  3. Emeğin Gündemi programcıları olarak direnerek haklarını kazanan Emlak Konut işçilerini kutluyoruz...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder