BEDAŞ ve ALKAMA Çalışanı ERKAN KELEŞ Davası’nın 3. Duruşması Görüldü

Emeğin Gündemi

BEDAŞ'a bağlı taşeron firma olan ALKAMA'da çalıştığı sırada elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiren Erkan Keleş'in davasında 3. duruşma görüldü. İş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren işçilerin ailelerinin oluşturduğu Adalet Arayan İşçi Aileleri bu duruşmaya  ilişkin olarak bir açıklama yayınladılar.Bu açıklamayı dinleyici ve okuyucularımızla paylaşıyoruz.

BEDAŞ ve ALKAMA Çalışanı ERKAN KELEŞ Davası’nın 3. Duruşması Görüldü

BEDAŞ’a bağlı taşeron firma ALKAMA’da çalışan, bayram günü elektrik arızasını gidermesi için çıkarıldığı direkte akıma kapılarak hayatını kaybeden işçi Erkan Keleş’in, 3 yıl sonra açılabilen ceza davasının 3. duruşması Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.

Adalet Arayan İşçi Aileleri duruşma öncesi basın açıklaması yaptı

Duruşma öncesinde Adalet Arayan İşçi Aileleri adına basın açıklamasını Esenyurtlu Aileler’den Damla Kıyak okudu. Basın açıklamasından sonra Erkan Keleş’in kardeşi Haydar Keleş söz alarak adalet mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini, geride kalan işçi kardeşlerimizin hayatlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması için davalarını sonuna kadar sürdürmeyi önemli gördüklerini anlattı.

Zorla getirilme kararına rağmen sanıklar duruşmaya gelmedi

Bu duruşmaya çağrıldığı ve zorla getirme kararı olmasına rağmen ALKAMA şirketi ortağı M. Münci Büyükbay, ALKAMA Aravutköy Şantiye Şefi Suat Dükel, olay sırasında vinci kullanan şoför Halit Pekçetin, BEDAŞ GOP İşletme Teknik Müdür Yardımcısı Hürriyet Mehmet Sayın, BEDAŞ yetkili Kontrol Mühendisi Murat Köksay ve BEDAŞ GOP İşletme Müdür Yardımcısı Fatih Ağacabal duruşmaya gelmediler. BEDAŞ ve ALKAMA şirketi çalışanlarının adresleri hakkında bilgi vermeye yönelik yazıya da cevap vermedikleri görüldü.

Sanıklar hakkında suç duyurusu yapılacak

Bu durum üzerine mahkeme, ilgili tanıkların zorla getirilmesine karar verdi. Duruşmayı 25 Aralık 2014’e erteledi. Ailelerin avukatları duruşma sonrasında BEDAŞ ve ALKAMA yetkililerinin mahkeme yazılarına cevap vermeyerek yargılamayı oyaladıkları, ceza davasının 3 yılda ancak açıldığı, bu kadar geç açılmasının nedenlerin başında yine bu kurumların yazışmalara cevap vermemelerinin geldiğini anlattılar; haklarında suç duyurusu dahil olmak üzere gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını söylediler.

Basın Açıklaması:

BASIN KURULUŞLARININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE!..

Bugün burada, Erkan Keleş’in ailesi ve iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin Adalet Arayan İşçi Aileleri, destekçileri ve hukukçuları olarak bulunmaktayız.

Konumuz, BEDAŞ VE ALKAMA ÇALIŞANI ERKAN KELEŞ DAVASI: ONLARCA İHMAL VE DENETİMSİZLİKLE GELEN İŞ CİNAYETİ...

Öncelikle

Soma’da ve hâlâ devam eden iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden işçi kardeşlerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı dileklerimizle başlamak istiyoruz.

Yaşananlar “iş kazası” değil, iş cinayetidir... Bile bile önlem almamak, denetlememekten meydana gelen ölümlerin adı “kaza” olur mu hiç!

Ülkemizde madenler, Maden Kanunu hükümleri doğrultusunda işletilmektedir. Yine çalışma mevzuatı, İş Kanunu ve İş Güvenliği Yasası hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir. Ortada yasal mevzuat eksikliğinden kaynaklanan bir katliam değil, denetim görevini yerine getirmemekten ve işverenin kazanç hırsından, bu kazanç hırsına yol veren kamu idarecilerinden kaynaklanan bir katliam var.

Bugün 14.30’da 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3. duruşması görülecek olan iş cinayetinde hayatını kaybeden Erkan Keleş davası:

Olay tarihinden 3 yıl sonra nihayet açılan ceza davasının 3. duruşmasındayız.

Erkan Keleş 10.09.2010 tarihinde, Ramazan Bayramının 2. gününde evinden işe çağrılarak işvereni tarafından gönderildiği Gaziosmanpaşa-Arnavutköy Haraççı Merkez Mahallesi Eski Edirne Asfaltı Caddesindeki elektrik arızasının giderilmesi işinde, görevi olmadığı halde, arıza gidermeye gönderilirken verilmesi gereken güvenlik teçhizatı olan “zorunlu koruma aleti-izole eldiveni-izole çizme-yağmurluk-iş güvenliği yeleği-baret-başlık feneri-emniyet kemeri- topraklama kablosu-lüzumlu ölçü aletleri-elektrik hattına yaklaşmadan, uzaktan hatta elektrik olup olmadığını kontrol eden ıstanka adlı kontrol kalemi ve diğer koruyucu donanımlar” sağlanmadan, operatör ehliyeti olmayan vinç operatörü ile gönderildiği yetmemişçesine, arızaya çıktığı hattın elektriği de kesilmeden hatta çıkarıldığı için elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı tarafından atanan Bilirkişi Heyetinin Raporuna rağmen aradan 3 yıl geçti. Sorumlular belli olmasına rağmen... Elektrik gibi tehlikeli işlerde çalışan bütün işçi kardeşlerimizin yaşadığı trajediye son vermek umuduyla adalet aradık. Ve nihayet Ceza Davası açıldı.

Hem de “olası kast ve bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten”… Yargılananlar BEDAŞ ve taşeron şirket ALKAMA yetkilileri.

1. ve 2. Duruşmada

Taşeron Şirket ALKAMA’nın, işçi sağlığı ve iş güvenliği yükümlülüklerinin hiçbirini yerine getirmediğini,

Asıl işveren şirket BEDAŞ’ın, yazılı belgelerde yer alan hiçbir denetim görevini yerine getirmediğini,

Öfke ve kederle dinlemiştik.

Bu duruşmada, geçen duruşmaya çağrıldıkları halde gelmeyen BEDAŞ ve ALKAMA yöneticisi sanık ve tanıkları dinleyeceğiz.

Vicdan sahibi, adalet duygusunu yitirmemiş herkes "bu vahşeti" anlayarak davranmalı diyoruz. "İş cinayetlerine dur diyebilmek için vicdan ve adalet nöbetine" başladık, devam ediyoruz.

Ve biz en çok canı yananlar, geride kalanlar için başka canlar yanmasın diye, her ayın ilk Pazar günü, Taksim Galatasaray Meydanı'nda 13.00'te bir saatlik Vicdan ve Adalet Nöbetimizi tutmaya devam edeceğiz...

Saygılarımızla

İş kazası değil, İŞ CİNAYETİ diyoruz…

Kaza da, Kader de değil, CİNAYET diyoruz.

Bütün sorumluların yargılanmasını istiyoruz.

ADALET İSTİYORUZ...

Adalet Arayan İşçi Aileleri


www.iscinayetleriniunutma.org 
unutma@iscinayetleriniunutma.org 
www.bedasiunutma.org 
facebook.com/VicdanVeAdaletNobeti 
twitter.com/iscinayetleri 
www.vicdanveadaletnobeti.wordpress.com 

Yorumlar