17 Aralık 2014 Konuğumuz Alpkan Birelma, Konumuz Emek Mücadelesinde Haysiyet

Emeğin Gündemi

Programımızın konuğu emek mücadeleleri üzerine çalışmalar yürüten ve Boğaziçi Üniversitesi'nde bu konu üzerine doktorasını yapan Alpkan Birelma'ydı. Birelma'nın bu yıl içinde (2014) İletişim Yayıncılık'tan bir de kitabı çıktı. Ekmek ve Haysiyet Mücadelesi/Günümüz Türkiyesi'nde Üç İşçi Hareketinin Etnografisi adını taşıyan bu kitapta, emek mücadelesinin, maddi taleplerin yanı sıra bir "haysiyet" mücadelesi olduğuna da dikkat çekiyor Birelma. Kitabın tanıtım yazısında da buna dikkat çekiliyor:
"Ben Ali Bey'e dedim. Biz, dedim, ne yaptık ya? Biz dedim, ne yaptık? Fabrikanın malını mı çaldık? Fabrikanın malına zarar mı verdik? Biz dedim, namusumuz, şerefimiz için sendika getirmeye çalıştık ya! Ne yaptık? Biz ne yaptık? Semih Bey'e dedim, ya Semih Bey dedim, benden ne zarar gördün dedim ya. Benim ne hatam var dedim, benim neyim var dedim, beni dedim niye çıkardın ya!"Alpkan Birelma'nın çalışması, işçi hareketine gerçekten bambaşka bir bakış getiriyor. Alışılagelen sendikacılık tarihinde, grev dökümlerinde, eylem günlüklerinde bulamayacağımız, ta içeriden bir gözlem… İşçileri harekete geçiren, onları sınıfsal bilinçlenmeye götüren gerçek saikleri, öfkeleri, hayalleri hesaba katan bir analiz.Ekmek ve Haysiyet Mücadelesi, adından da çıkarılabileceği gibi, işçi sınıfı hareketinin maddi talepler yanında, insan olarak saygı görme talebine, tanınma mücadelesine dayanarak geliştiğini gösteriyor. İşçi sınıfının sabit bir yapı değil, tarihsel ve kültürel bir oluşum olduğunu ortaya koyan E. P. Thompson'dan (eleştirel bir bakışla) ilham alan bu araştırmayı, bir roman gibi de okuyabilirsiniz. Arkadaşlık ve yardımlaşmanın, insan onurunun, yenilginin, yenilgiyle baş etmenin, başarmanın, kazanmanın yer aldığı bir roman...

Konuğumuzla kitabını ve emek mücadelelerine "haysiyet" perspektifinden de bir bakış attığımız programımızın kaydını aşağıda bulabilirsiniz:



Yorumlar