31 Aralık 2014 Konuğumuz Burak Arıkan, Konumuz Ağ Haritalama ve Mülksüzleştirme Ağları

Emeğin Gündemi

Programımızın bugünkü konuğu ekonomiyi, siyaseti, hukuğu, sanatı daha doğrusu elinde tuttuğu merceği hangi alana tutarsa oradaki aktörleri, ilişkileri ve bağları ile beraber ağ haritalama yöntemiyle gözler önüne seren, görselleştiren çalışmalar yürüten Burak Arıkan. 

Arıkan'ın programımıza konuk olmasına yol açan çalışması ise Gezi İsyanı sırasında başlayan ve sonrasında da devam eden "Mülksüzleştirme Ağları" ismini taşıyor. Bu ağ ile son 12 yılı kapsadığını söyleyebileceğimiz inşaat projelerinin aktörlerinin kendi aralarındaki ve iktidarla olan ilişkileri, aynı zamanda farklı alanlardaki girişimleri ve sahiplikleri (örneğin medya alanındaki) bir ağ olarak gözler önüne seriliyor.


Arıkan'ın ağ haritalama yöntemiyle yaptığı başka çalışmaları da mevcut; sanatçı koleksiyoncu ilişkisine odaklanan bir sanat alanı haritalaması, 60'dan fazla özel üniversitenin mütevelli heyetlerini ele alan "Yükseköğrenim Endüstriyel Kompleksi" adlı çalışması, Ergenekon İddianamesi'nde geçen isimlerin ilişkilerini görselleştiren çalışmaları ilk akla gelenler.

Arıkan, ağ haritalama yöntemiyle yapılan tüm çalışmaların verilerinin ortak bir veri tabanında bir araya gelebileceğini, bir arama motoruyla bu verilere ulaşılabileceğini ve bu verilerin tüm araştırmacıların kullanımına açılabileceğini de söylüyor.

Arıkan'ın çalışmalarına kişisel sitesinden ve aşağıdaki adreslerden ulaşabilmek mümkün:

Burak Arıkan
Mülksüzleştirme
Graph Commons

Bugüne kadar sermaye sahiplerinin "tüketiciler" olarak gördükleri halkın üzerine tuttuğu merceği, halkın elinde bir teknoloji olarak sermayeye tutan bu sıradışı çalışmaların konu edildiği söyleşimizi aşağıda bulabilirsiniz:


Yorumlar