28 Aralık 2016 Konuğumuz Nuran Gülenç, Konumuz Metal Sektöründe Grev ve Kadın Emeği

Mustafa Eren, Nuran Gülenç, Ayşe Berna Uçarol

Programımızın bugünkü konuğu Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Nuran Gülenç'ti. Gülenç ile Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası'na (EMİS) bağlı 26 işyerinde 2200 işçiyi kapsayan grev kararını ve metal iş kolunda kadın emeğini konuştuk.

26 işyerindeki 2200 işçiyi kapsayan ve iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için alınan grev kararı 26 Aralık tarihinde işyerlerine asıldı. Grevin, olağan prosedür gereği 20 Ocak tarihinde netleşmesi gerekiyor. İşyerlerindeki oylama kararı sonucu grevin netleşmesi ve lokavt benzeri bir engelle karşılaşmaması durumunda ağırlıklı olarak İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Manisa'da yer alan 2200 işçi yeni yıla grevle başlayacak.

Gülenç ile konuştuğumuz ikinci konu metal sektöründe kadın emeğiydi. Gülenç, metal sektöründe kadın emeğinin artmaya başladığını, sendikaya son süreçte ulaşan örgütlenme başvuruları arasında kadınların giderek görünür hale geldiğini ve sendikalarının da bu yönde özel çaba gösterdiğini, bazı işyerlerinde kadın temsilcilerin var olduğunu belirtti.

Gülenç'in söyledikleri arasında dikkat çeken konulardan birini de bazı işyerlerinde sözleşmeye eklettikleri kadınlara özgü konular oluşturuyor: "regl izni" ve "8 Mart izni". Gülenç bu konuların artık sözleşmelere girebildiğini belirtti.

Gülenç ile söyleşimizin kaydını aşağıda bulabilirsiniz:


Yorumlar