20 Eylül 2017 Konumuz Turizm İşçilerinin Sorunları ve "Nasıl Bir Sendika", Konuklarımız Devrimci Turizm İş Sendikası'ndan Ali Karabudak ve Salih Karakoç

Salih Karakoç, Ayşe Berna Uçarol, Mustafa Eren, Ali Karabudak

Programımızın bugünkü konukları Devrimci Turizm İş Sendikası'ndan Ali Karabudak ve Salih Karakoç'tu. Karabudak ve Karakoç ile turizm işçilerinin sorunlarını ve "Nasıl bir sendika?" sorusunun cevabını konuştuk.

Konuklarımız, Türkiye'de turizm alanında örgütlenen sendikalar için iş kolunun sanıldığı gibi otel ile sınırlı olmadığını, lokanta, kafe, fast food, turistik gezi mekanları, hastanelerin lokantaları, yemekhaneler gibi bir çok iş kolu çalışanının da ilgili yasa gereği turizm sendikasında örgütlenebildiğini belirttiler. Bu kapsama göre resmi verilerde kayıtlı çalışan sayısı her ne kadar 900 bin civarında gösteriliyor olsa da asıl sayının 2 ile 2,5 milyon arasında olduğunu söyleyen konuklarımız sendikalı işçi sayısının ise yaklaşık 30 bin olduğunu ifade ettiler.

Sendikalı işçi sayısının çok düşük olduğu bu iş kolunun başlıca sorunları ise konuklarımıza göre kayıtdışı istihdam (bu durum yabancı uyruklu işçilerin istihdamını da kapsıyor ve beraberinde başka olumsuzluklar da getiriyor. Örneğin iş kazası durumunda bu işçiler hiç bir haktan yararlanamıyor), mobing, tatil günlerinde tatil yapamamak, düşük maaşlar, maaşlarını gününde alamama, çalışma sürelerinin uzunluğu ve esnekliği...

Konuklarımız, sendikaların içerisinde yaşanan sorunları da kısmen anlattıktan sonra sendikacıların alana inmesi gerektiği, koltuklarında oturarak artık sendikacılık yapılamayacağı görüşlerini de aktardılar.

Söyleşimizin kaydını aşağıda bulabilirsiniz:


Yorumlar